Про результати проведених контрольних заходів

Протягом 2012 року фахів­цями Новоград-Волинської об’єднаної державної фінансової інспекції проведено 32 контрольних заходи на об’єктах міста Новограда-Волинського, Новоград-Волинського, Баранівського та Червоноармійського районів.
З метою підтвердження на об’єкті контролю обсягу та якості операцій та розрахунків, для з’ясування їх реальності (повноти відображення в обліку об’єкта контролю) в ході контрольних заходів проведено 171 зустрічну звірку. Проведеними ревізіями виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 2072,99 тис. грн., із них недоотримано фінансових ресурсів бюджетами, установами на суму 138,7 тис. грн., незаконних витрат на суму 1934,29 тис. грн.
Так, відділом освіти Баранівської РДА проведено зайвих виплат бюджетних коштів внаслідок завищення обсягів ремонтно-будівельних робіт майже на 110,0 тис. грн., а Городницькою селищною радою — на суму 705,0 тис. грн. Державним закладом «Баранівська райСЕС» недоотримано власних надходжень від надання платних послуг у сумі 89,3 тис. грн., а Довбиською селищною радою недоотримано орендної плати за користування приватним підприємцем земельною ділянкою в сумі 30,52 тис. грн.
У ході ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності в частині правильності призначення пенсії, допомог і компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та обгрунтованості видачі документів, що слугували підставою для призначення пенсії, допомог і компенсацій в Управлінні Пенсійного фонду в Новограді-Волинському та Новоград-Волинському рай­оні, встановлено факти безпідставних виплат пенсій трьом «чорнобильцям» на загальну суму 88,14 тис. грн., з яких 35,06 тис. грн. відшкодовано винними особами. Новоград-Волинською міжрайпрокуратурою проти двох осіб порушено кримінальні справи.
На 16-ти об’єктах контролю встановлено факти недонарахувань заробітної плати своїм працівникам на загальну суму 180,0 тис. грн., які повністю виплачені, а це: відділ освіти Червоноармійської РДА — 37,24 тис. грн., Новоград-Волинський МВ УМВС — 99,09 тис. грн., відділ культури і туризму Баранівської РДА — 12,32 тис. грн. та ряд інших.
За результатами проведеного моніторингу державних закупівель, попереджено витрат на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, зокрема за рахунок відміни торгів на закупівлю робіт з «Будівництва хірургічного корпусу Новоград-Волинського міськрайТМО», на суму 60395,0 тис. грн. та закупівлю будівництва газопроводу від АГРС с.Михайлючка Шепетівського району до с.Дубрівка Баранівського ­району на суму 12063,0 тис. грн.
Для прийняття управлінських рішень, за результатами ревізій, керівникам різних рівнів направлено 30 інформацій, за якими прийнято та видано 31 розпорядчих документів, відповідно до яких 21 посадову особу притягнено до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, одну посадову особу звільнено із займаної посади.
До правоохоронних органів передано матеріали 11 ревізій, за якими порушено три кримінальні справи.
За порушення з ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності притягнено до адмінвідповідальності 69 посадових осіб за ст.164-2 КУпАП. Направлено до судів за порушення законодавства з державних закупівель три протоколи за ст.164-14 КупАП та за порушення бюджетного законодавства чотири протоколи за ст.164-12 КупАП. Застосовано двадцять фінансових санкцій у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами та призупинення бюджетних асигнувань.
Вжитими заходами забезпечено повернення до державного, місцевих бюджетів, установ втрат фінансових і матеріальних ресурсів із врахуванням сум минулих звітних періодів на суму 2212,58 тис. грн.
Для повноти відшкодування винними особами втрат фінансових і матеріальних ресурсів заявлено позов на суму 62,44 тис. грн., який повністю задоволено судом. Також інспекцією ініційовано перед органами прокуратури, об’єктами контролю чотири позови на загальну суму збитків 102,3 тис. грн.
Протягом 2012 року надійшло одинадцять звернень громадян, у т.ч. в порядку особистого прийому — дев’ять звернень. Усі звернення розглянуті. За результатами одного звернення, в плановому порядку проведено ревізію фінансово-господарської діяльності одного об’єкта контролю, на якому частково підтверджено порушення, викладені в заяві громадянина, про що проінформовано заявника.
Держфінінспекція нагадує, що про факти фінансових порушень на об’єктах контролю та про факти неправомірних дій (бездіяльності) службових осіб інспекції при здійсненні ними своїх повноважень, можна повідомити за «телефоном довіри»: (0412) 46-34-01.
О.СУЛІМКО, начальник інспекції