Шлюб починається з кохання, а розлучення… з аліментів

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! На моєму утриманні знаходиться неповнолітня дитина від попереднього шлюбу, на яку я отримую аліменти. З моменту рішення суду про стягнення аліментів матеріальне становище мого колишнього чоловіка значно покращилось, а дитина постійно хворіє та потребує значних коштів. Чи можу я збільшити розмір аліментів та яким чином?
Оксана Л., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У відповідності до ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України (далі — СК України), розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
Дана норма СК України передбачає можливості зміни розміру аліментів на дитину. У зв’язку з тим, що матеріальне становище, сімейний стан, а також стан здоров’я платника аліментів або їх одержувача, можуть протягом часу наявності аліментного зобов’язання змінюватися, законом передбачено, що за позовом однієї із цих осіб суд вправі змінити раніше встановлений розмір аліментів як у бік їх зменшення, так і навпаки. Крім того, зменшення розміру аліментів за наявності передбачених законом причин не виключає можливості взагалі звільнення від їх сплати.
Якщо розмір аліментів було визначено у договорі за домовленістю між батьками, то він може бути змінений за домовленістю сторін. У випадку недосягнення згоди розмір аліментів може бути змінений судом за позовом платника аліментів або одержувача аліментів.
Якщо розмір аліментів було визначено за рішенням суду, то зацікавлена особа вправі звернутися з позовом до суду про його збільшення або зменшення. У разі задоволення позову аліменти на дитину у зміненому розмірі будуть стягуватися від дня набрання чинності рішення суду, а не від дня пред’явлення позову.
ЗМІНА МАТЕРІАЛЬНОГО ПОЛОЖЕННЯ СТОРІН
Під зміною матеріального положення сторін розуміється як покращання, так і погіршення майнового положення платника або одержувача аліментів.
Якщо за час аліментних зобов’язань матеріальне положення платника аліментів покращилось або він почав отримувати додаткові доходи, то особа, яка отримує аліменти, може звернутись до суду з позовом про збільшення їх розміру. Свідченням матеріального становища платника аліментів можуть слугувати, зокрема, документи, що підтверджують збільшення доходів, величина витрат на утримання особою себе та членів своєї сім’ї тощо.
І навпаки — розмір аліментів може бути зменшено у випадку зменшення доходів платника аліментів або збільшення кількості осіб, яких він, за законом, зобов’язаний утримувати.
Більше того, відповідно до ст.188 СК України, батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби. Батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, то зацікавлена особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.
ЗМІНИ СІМЕЙНОГО СТАНУ
Під зміною сімейного стану розуміється поява у сім’ї платника або одержувача аліментів осіб, яким вони за законом зобов’язані надавати утримування, і які фактично знаходяться на їх утриманні. Відносно платника аліментів враховується також зміна складу осіб, які зобов’язані за законом надавати утримування.
Таким чином наявність додаткових витрат платника аліментів на утримання інших дітей, непрацездатних батьків та інших осіб, яких він за законом зобов’язаний утримувати, може слугувати підставою для зменшення розміру аліментів.
ЗМІНИ У СТАНІ ЗДОРОВ’Я
Погіршення або поліпшення стану здоров’я платника або одержувача аліментів враховується судом як підстава для зміни розміру аліментів. Так, якщо суд встановить, що платник аліментів став інвалідом I, II чи III групи або має тяжку хворобу, то він повинен цю обставину врахувати як підставу для зменшення їх розміру.
Отже, особа, яка одержує аліменти, — одержувач аліментів — може звернутися до суду з позовом про збільшення розміру аліментів на дитину, якщо погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров’я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров’я платника аліментів. У свою чергу, особа, яка сплачує аліменти, — платник аліментів — вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров’я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров’я одержувача аліментів.
УЧАСТЬ БАТЬКІВ У ДОДАТКОВИХ ВИТРАТАХ НА ДИТИНУ
Згідно зі ст.185 СК України, той із батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той із батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).
Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.
ОБОВ’ЯЗОК БАТЬКІВ УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНІХ
За загальним правилом, аліменти призначаються до досягнення дитиною повноліття. Але ст.199 СК України передбачає виняток із даного правила. Так, якщо повнолітні дочка (син) продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, то батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23-х років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.
Звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів має той із батьків, із ким проживає дочка (син), а також самостійно дочка (син), які продовжують навчання.