12 березня — Всесвітній день глаукоми

Найбільш підступним захворюванням, що призводить до невиліковної сліпоти, є глаукома. В Україні День боротьби зі сліпотою, внаслідок глаукоми, почали відзначати з 2008 року. Останніми роками кількість звернень до лікаря з приводу глаукоми збільшилась удвічі, а вперше діагностованих випадків — на третину. В Україні глаукома посідає 2 місце серед причин інвалідності по зору, однак в контингенті накопиченої інвалідності — перше місце.
Глаукома — це хронічне, прогресуюче захворювання, яке призводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення поля зору та незворотної втрати зору. Як правило, це відбувається внаслідок підвищеного внутрішньоочного тиску. Зазвичай перебіг захворювання на початкових стадіях має безсимптомний характер.
На глаукому може захворіти будь-хто. Офтальмологи застерігають: якщо у вас в роду хтось страждав на глаукому, якщо вам 40 років, маєте супутню судинну патологію (цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, мігрені), схильні до спазму судин, палите, мали травми або хірургічні втручання на оці, — ви знаходитесь у групі ризику. Якщо при погляді на світло бачите райдужні кола, відчуваєте затуманювання, в полі зору відчуваєте зміни, — не втрачайте час, звертайтесь до офтальмолога.
Вимірювання внутрішньоочного тиску, огляд зорового нерву, перевірка поля зору сучасними комп’ютерними методами та інші методи діагностики дозволять своєчасно виявити захворювання, призначити лікування (медикаментозне, лазерне або хірургічне) та запобігти сліпоті.
Найважливішим для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення, однак понад половина людей, які страждають від цієї хвороби, навіть не підозрюють про це. Офтальмологи рекомендують людям, які входять у так звані «групи підвищеного ризику», перевіряти гостроту зору та внутрішньоочний тиск хоча б раз у рік. Це особливо актуально для пацієнтів з історією сімейних захворювань на глаукому.
Глаукома є хронічним прогресуючим захворюванням. Це означає, що вилікувати її на даному етапі розвитку медицини неможливо. Успіхом можна вважати зупинку прогресування хвороби. Про це можна судити за тим, що рівень внутрішньоочного тиску залишається в межах нормальних значень, а дефекти поля зору не наростають.
Рекомендовано вести рухливий спосіб життя, більше перебувати на свіжому повітрі. Їжа повинна бути переважно молочно-рослинна; м’ясо, риба варена, не жирна, обмежити копченості та соління, прийом рідини до 1,5 літрів на добу, тривалість сну не менше ніж 8 годин, спати на високій подушці; довго не знаходитись у темному приміщенні, телевізор дивитися в освітленій кімнаті; читати при доброму освітлені, не втомлювати очі.
Діагноз «глаукома» — не привід впадати у відчай, панікувати і перестати радіти навколишньому світу. Адже в більшості випадків перебіг цього захворювання контрольований за допомогою медикаментозного або хірургічного втручань, або ж їх комбінації. Тому своєчасно звертайтесь до офтальмолога, і рання діагностика допоможе зберегти один із найдивовижніших дарів природи — зір.
Н.ГРУЗДЮК, лікар- офтальмолог міськрайТМО