Зброя самогубства — так називають наркотики!

Нещодавно працівники Новоград-Волинського міського відділу міліції організували зустрічі з учнівською та студентською молоддю та провели лекції з демонстрацією тематичних відеоматеріалів щодо профілактики наркоманії та злочинності серед неповнолітніх.
Антинаркотична робота серед школярів мала два основних спрямування — гігієнічне та моральне. З одного боку, була розповсюджена серед підлітків найточніша інформація про отруйний вплив наркотиків та наслідки наркоманії, з іншого — виховання уявлення про наркоманію як про стан, безумовно, аморальний.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ, ЯКЩО ВОНА ВЖИВАЄ НАРКОТИК?
Цю загрозу в жодному разі не можна ігнорувати. Проблема з наркотиками може торкнутися кожного, незалежно від соціального статусу і фінансового становища. У зоні ризику особливо часто опиняються діти та підлітки — адже наркотики для них є уявним провідником у дорослий світ.
Перший контакт з наркотиками у дітей виникає, за статистикою, вже в 12-річному віці! Проте, як розпізнати біду і як допомогти дитині, якщо вона вживає наркотики?
ЯК ДІТИ ПОТРАПЛЯЮТЬ У ПАСТКУ НАРКОМАНІЇ
У наш час придбати небезпечний наркотик не складно. Торговці «промишляють» в Інтернеті або, навіть, на шкільній дискотеці. Молоді люди шукають нових вражень, хочуть бачити, якими сильними і безстрашними вони можуть стати всього за кілька хвилин. Глибина проблеми полягає в тому, що сучасні діти вже не «бавляться» екстазі або травичкою — вони починають відразу з більш потужних наркотиків. Найпоширеніші з них — амфетамін або ЛСД та героїн. Залежність від них виникає вже після першого застосування, а найменше передозування призводить до загибелі.
Чому діти йдуть на цей крок? Адже багато з них знають про можливі наслідки і все ж це їх не зупиняє. Є багато причин, з яких діти починають вживати наркотики. Серед них:

  1. Стрес. Дитина просто хоче забути про свої біди вдома або в школі, хоче відчути в собі сили впоратися з будь-якими негараздами.

  2. Нудьга. Зазвичай від цього страждають діти із забезпечених сімей, де батьки «відкуповуються» від дитини дорогими іграшками, кишеньковими грошима і подарунками. У дитини є все, але їй не вистачає уваги і любові.

  3. Самотність. Дитина страждає від власних комплексів, їй не вистачає спілкування. Можливий конфлікт із батьками, при якому дитина відчайдушно шукає схвалення серед своїх однолітків.

  4. Цікавість. Охоплює більш молодших дітей (7-10 років), які зовсім далекі від знань про шкоду наркотиків.

  5. Форма протесту. Виникає в ситуації, коли дитина «задавлена» заборонами і критикою. Так вона намагається вирватися за межі батьківського «терору».

  6. Бажання здаватися дорослішими. Це найчастіша причина всіх підліткових «дурниць». Виникає через внутрішній дискомфорт і невпевненість у собі.


Багато з цих причин можуть здатися необгрунтованими, але молоді люди сприймають їх серйозно. Однак, ви повинні думати про те, що серед основних причин також виступає наочний приклад дорослих. Якщо батьки є залежними від алкоголю і сигарет, — діти легше впадають в залежність від чого-небудь іншого. Це в будь-якому випадку дуже болісно для батьків прийняти той факт, що їхні діти вживають наркотики. Але їх позиція по відношенню до дитини, якщо та вживає наркотики, не повинна бути обвинувальною. Інакше дитина дистанціюється, і її поведінка ще більше погіршиться.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника МВ по зв’язках із громадськістю та ЗМІ, старший лейтенант міліції
(Далі буде)