Засипав канаву — сиди у воді!

Засипав канаву — сиди у воді!

НЕ СТІЛЬКИ ПОГОДА, ЯК САМІ Ж ЛЮДИ НАКЛИКАЮТЬ НА СЕБЕ БІДУ
Доки синоптики лякають північ і захід України поверненням суворої зимової погоди, окремі мікрорайони Новограда-Волинського потерпають від типово весіннього явища — підтоплення. Сукупність факторів, про які піде мова нижче, призводить до того, що у дворах багатьох садиб стоїть вода, затопило погреби, залило талими водами колодязі. Ситуацію коментує начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій міської ради Олександр МЕЛЬНИК.

— Найбільш масові підтоплення — в районі вулиці Пархоменка, провулку Малого (до 20 будинків); провулків Маяковського, Котовського (до 30 будинків), провулків Тельмана, Фруктового, вулиці Войкова. У перші три дні активного танення снігів (15-17 березня) — дуже погано, — так на запитання, як місто переживає підтоплення, відповідає Олександр Андрійович.
— Мешканці багатьох будинків зранку «вийшли» просто у воду, яка була звідусіль. У погребах набралося води по пояс, плавало усе: городина, консервація… Багато хто не пішов на роботу, рятуючи запаси. У нас ще й гараж «накрило», а перелякані собаки не могли повиходити з будок — довелося їх рятувати. Багатьом людям рятувальники відкачували воду з подвір’їв, — ділиться враженнями по гарячих слідах жителька мікрорайону, що за ринком «Урожай».
Прохання про допомогу з приватного сектору щодня надходять десятками. Виїзд спецавтомобілів оплачується з міського бюджету. Лише за три перших дні на боротьбу з небажаною водою «спалено» понад 400 літрів пального. На жаль, не завжди з цього є довготривала користь.
— В одному з дворів по провулку Фруктовому машина працювала 90 хвилин, витратили 27 літрів пального, але вода тут знову стоїть, — приводить один із прикладів Олександр Мельник. — Те ж саме — на вул.Юношева: машина три години качала і все одно не відкачала повністю. Знову сьогодні їх підтоплює. Залучаємо до роботи спецтранспорт Водоканалу, який відкачує воду й вивозить її, а також машини МНС, які однак можуть тільки перекачати воду в інше місце.
Вода не тільки завдає матеріальних збитків і створює побутові незручності для жителів підтоплених мікрорайонів, а й становить потенційну загрозу їхньому здоров’ю.
— У колодязях вода піднялася на рівень землі! Чи вона тепер відповідає санітарним нормам — під великим питанням. Цьогорічні березневі дощі й танення снігу призвели до того, що повністю затоплені погреби, підвали, вимивається посаджена на зиму городина. Хоч караул кричи! — розповідає житель нового масиву «Смолка», котрий стверджує, що й тут проблема з підтопленням існує ще від початку першої забудови.
На перший погляд, вся провина за підтоплення лежить на погоді: мовляв, багато опадів — що тут поробиш. Втім глибший аналіз ситуації показує, що в більшості випадків «велика вода» є наслідком антропогенного фактору — тобто людської діяльності (або ж бездіяльності). Свого часу, розповідає Олександр Мельник, у потенційно небезпечних з точки зору підтоплення мікрорайонах були прокладені мережі поверхневих дренажних каналів, підземні комунікації, що були покликані відводити воду у безпечні місця. Однак, не відаючи про наслідки, окремі забудовники на своїх приватизованих ділянках, де господарі вважають, що можуть робити все, що хочуть, такі канали позасипали, мережі зруйнували. Як наслідок, воді просто немає куди подітися.
— На трьох із семи провулків Тельмана проблем немає, бо там є дренажна канава глибиною півтора метри, яка слугує для відтоку води. На решті території, де канали засипані, а на їхньому місці поробили стоянки для машин перед дворами, — підтоплює. Причому, підтоплює, як правило, не того, хто спричинив таку ситуацію, бо він свій двір «підняв», а його сусідів. Частину підземних труб для водовідведення зруйнували, коли вели газ, частину дворів затоплює, бо дороги внаслідок підсипання стали вищими, а двори відповідно нижчими, — приводить приклади людської недалекоглядності Олександр Мельник.
З цього всього очевидно, що боротьба із наслідками — не ефективна. Вона тільки локалізує проблему, але не усуває її повністю. Якщо не вживати радикальних дій, то під час танення снігу й дощових періодів доведеться щоразу викидати тисячі гривень з міського бюджету на відкачування води, тоді як першопричина проблеми залишатиметься.
Олександр Мельник стверджує, що першим кроком має бути розробка програми боротьби з підтопленням.
— Для початку слід взяти на облік існуючі діючі дренажні мережі, почистити підземні труби, поєднати це зі зливовою каналізацією, а на ділянках, де немає водовідводу, — прокласти нові мережі. Пропозиції щодо підготовки комплексу заходів з ліквідації підтоплення вже подані міському голові, — стверджує О.Мельник.
За його ж оцінками, реалізація такої програми, включаючи дороговартісний проект і безпосередньо роботи, може сягнути 8-10 мільйонів гривень. На жаль, сума для нашого міста практично непідйомна.
Олег БРЮХАНОВ