Запитання до священика

— Як можна звільнитися від своїх страхів? Страх, тривожність — це наші хворі фантазії, чи Господь щось нам говорить ними?
— Неможливо дати однозначної відповіді. Потрібне детальне дослідження, в чому причина та момент появи відчуття страху. Можливо, потрібна консультація з лікарем. Страхи дуже часто виникають, як результат слабкої віри в Бога та Його всемогутню опіку. Недостатня віра не раз викликає надмірні переживання за майбутнє та чисельні страхи, які проростають на грунті тих переживань. Господи, допоможи моєму невірству — це найкраща молитва в такій ситуації.
— Отче, маю таку проблему: не можу вільно висповідатись. Тобто, коли я приходжу на сповідь, мені стає соромно, я не можу відкритись священику повністю, починаю хвилюватися і розгублюватись. От і зараз я прочитала статтю, що є видання про недосконалу сповідь. Я думаю, що зі мною якраз той випадок. Іноді чую, що люди навіть розказують свої життєві ситуації про своїх рідних, які в них стосунки, і розказують цілу історію якоїсь проблеми, а я так не можу, я все роблю узагальнено і потім згадується, що я те не сказала, і те не сказала. Підкажіть, будь ласка, як із цим справитись. Як можна дійти до того, щоб я так само могла легко і без упередження висповідатись!
— Перед сповіддю надзвичайно помічною є молитва до Святого Духа про поміч у добрій сповіді. Коли ви готуєтесь до сповіді, роблячи іспит совісті, спробуйте робити собі на листочку нотатки, використайте ці записи під час сповіді, і це допоможе не розгубитись і не забути, виявити всі прогрішення. Після сповіді цей листок порвіть, щоб хтось не зміг його прочитати. Спробуйте знайти Церкву, де сповідь відбувається у кабінках. Це так само полегшує розгубленість та хвилювання. Робіть все, що у ваших силах, щоб сповідь була доброю, бо приховані гріхи перетворюють сповідь у святотатство.
— Що робити, коли дізналась, що чоловік обманює мене і не визнає це проблемою. Я — у розпачі і хочу подати на розлучення. Чи є це гріхом?
— Церква категорично проти розлучення. Розлучення — це розвал сім’ї, народженої в Святій тайні. Вам потрібно разом із чоловіком звернутись до вашого парафіяльного священика та в процесі духовної розмови вирішити, як розв’язати цей конфлікт. Якщо чоловік буде проти такої розмови, тоді ви підійдіть до священика самі і детально розкажіть про вашу сімейну ситуацію та уважно вислухайте його поради. Кожна сімейна ситуація потребує індивідуального розгляду.
— Чи може стати хресною мамою жінка, котра на даний час вагітна? І чому кажуть, що не можна відмовлятись, коли просять стати дівчину хресною мамою?
— Хресною мамою може стати кожна свідома охрещена особа жіночої статі, і вагітність — цьому не перешкода. А відмовлятись від того, щоб бути хресною мамою чи татом, може кожен, і не слід на це ображатись, адже бути хресним татом чи мамою — означає взяти на себе певну відповідальність за виховання дитини разом із батьками, особливо — за духовне виховання. Також у разі певних обставин, якщо дитина залишається без рідних батьків, то роль виховання і опіки беруть на себе хресні батьки.
о.Володимир Пенцак