Сплата єдиного соціального внеску — запорука вчасної виплати пенсій пенсіонерам міста та району

З 13 жовтня 2012 року набрав чинності Закон України від 18.09.2012 року №5292 — VI «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким запроваджено нові граничні терміни сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для громадян-підприємців, зокрема для тих, які обрали спрощену систему оподаткування.
Фізичні особи-підприємці (загальної системи оподаткування), зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.
Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, за себе та членів сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Періодом, за який фізичні особи-підприємці подають звітність до територіального органу Пенсійного фонду (звітним періодом), є календарний рік.
До цих змін підприємці-спрощенці сплачували раз на рік до 20 числа після закінчення року. Враховуючи, що Фонд протягом року недоотримував кошти від підприємців та й для самих підприємців сплачувати однією сумою за рік було досить важко, внесені законодавчі зміни щодо квартального обов’язку сплати. Відповідна норма має як сприяти наповненню бюджету Фонду, так і поліпшенню платіжної дисципліни підприємців-спрощенців.
Фізичні особи-підприємці, які забезпечують себе роботою самостійно, займаються незалежною професійною діяльністю, формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним.
Фізичні особи-підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність.
З метою реалізації Закону України №5455-VІ, який передбачає удосконалення норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та змінює пропорції розподілу єдиного внеску, що дасть можливість зменшити кількість платіжних документів, які формуються для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в управлінні Пенсійного фонду України в м.Новоград-Волинський та Новоград-Волинському районі з 1 січня 2013 року відкриті нові рахунки в Управлінні Державної казначейської служби України, про які повідомлялось у газеті «Звягель» від 18 січня 2013 року №3 (55), та про які можна дознатися у відділі обліку надходження платежів за адресою: вул.Єрьоменка, 16, або у відділі персоніфікованого обліку (вул.Пушкіна, 5), а також за телефонами відділу обліку надходження платежів: 2-02-81, 2-41-07, 2-03-94, 2-41-78, відділ персоніфікованого обліку: 2-05-33, 2-02-61, 2-09-26, 2-21-84.
Звертаємо увагу, що тарифи (тобто, розмір єдиного внеску), відповідно до класів професійного ризику виробництва не змінилися.
Розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2013 року становить 1147,00 грн., єдиний соціальний внесок — 398,01 грн.
Шановні підприємці! Чекаємо на вчасну сплату єдиного соціального внеску і подання звітності.
Кошти належить сплатити до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня 2013 року і до 20 січня 2014 року.
Нагадуємо, що за невчасну сплату єдиного внеску та неподання чи несвоєчасне подання звіту, органи Пенсійного фонду зобов’язані застосовувати штрафні санкції.
Тож, шановні підприємці, вчіться рахувати свої кошти та сплачуйте єдиний внесок вчасно!
В.КАМІНСЬКИЙ, перший заступник начальника управління