Іноземні бізнесмени не поспішають в Україну

Іноземні бізнесмени не поспішають в Україну

ПЕРЕКОНАТИ ЇХ ОБРАТИ НОВОГРАД НАМАГАЮТЬСЯ ШЛЯХОМ ПРОВЕДЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ФОРУМІВ
Закордонні інвестори не вишикувалися в чергу за інвестиційними проектами. Та, власне, не на цьому був зосереджений акцент третього інвестиційного форуму, проведеного в Новограді-Волинському 5 квітня. На чому ж саме акцентували увагу запрошених та які дивіденди від подібних зустрічей може мати Новоград-Волинщина, газета «Звягель» поцікавилася у заступника міського голови Сергія КОЛОТОВА.

— Хто цього разу був гостем форуму «Звягельщина інвестиційна»?
— До Новограда-Волинського завітали представники Трейд-клубу, що об’єднує керівників та співробітників відділів з торговельно-економічних питань майже 60 посольств іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні, на чолі з його президентом Анджеєм Грабовскі. Серед іноземних гостей учасниками форуму були надзвичайний і повноважний Посол Мексики в Україні Беренісе Рендон Талавера, представники посольств Австрії, Білорусі, Росії, Бельгії, Німеччини, Польщі, Латвії, Естонії та деяких інших держав.
— Які із запропонованих на розгляд проектів викликали найбільшу зацікавленість? І чи відбулися за підсумками форуму конкретні домовленості, можливо, підписані протоколи про наміри співробітництва?
— Ми не ставили собі за мету підписувати протоколи про наміри, адже головне завдання — подати інформацію про Новоград-Волинський і район широкому загалу потенційних інвесторів. Більше того, серед гостей були не інвестори, а особи, котрі є представниками дипломатичних місій, до яких звертаються бізнесмени їхніх країн, якщо мають бажання вкласти капітал.
Екскурсія підприємствами містаЗазначу також, що потужні інвестори, як правило, доки вивчають ситуацію і стан ринку, уникають розголосу своїх намірів аж до підписання конкретних домовленостей.
— Це вже третій інвестиційний форум, проведений у Новограді-Волинському. Напрошуються якісь підсумки…
— На сьогодні інвестиційна привабливість України в силу різних причин дуже низька. Зокрема, внаслідок того, що в нас практично не відшкодовується ПДВ, відбуваються постійні зміни законодавства, має місце свавілля контролю­ючих і перевіряючих структур та інші несприятливі для інвестиційного клімату фактори. Все це впливає на рішення інвесторів. Більше того, дехто з тих, хто вже розпочав свій бізнес в Україні, мають серйозні наміри перевезти його в інші країни. Навіть у Білорусь.
Але ми не зневірюємося. Інвестиційні форуми в Новограді-Волинському вже стали традиційними, проводяться щорічно. Продовжуємо рекламувати регіон. Впевнені, що не за горами той час, коли в нас знову з’явиться потужний інвестор. Чому знову? Бо один із реалізованих проектів, протокол про наміри щодо якого був підписаний на першому інвестиційному форумі, у Новограді вже є. Це — кондитерська фабрика, офіційне відкриття якої очікуємо незабаром.
— І все ж, які передумови того, що серед інших варіантів інвестори можуть зупинити свій вибір саме на Новограді-Волинському?
— Наша родзинка — це вільна земельна ділянка в районі села Вершниця, яка передбачена під так званий індустріальний парк. Щодо неї спостерігається реальний інтерес. Вона забезпечена всіма умовами для будівництва потужних підприємств. Єдина проблема — недостатність енергозабезпечення, але роботи в цьому напрямку ведуться. Є можливість отримувати додаткову електроенергію з Хмельницької АЕС.
— Насамкінець питання, яке, певно, виникло в багатьох новоградців, котрі бодай краєм вуха чули про інвестиційний форум: у яку суму обійшовся прийом шанованих гостей?
— На все про все — чай, каву, обід, друковану продукцію, сувеніри, роздатковий матеріал — було витрачено 9 тисяч гривень.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА