5 травня — Свiтле Воскресiння Христове

5 травня — Свiтле Воскресiння Христове

Празник Світлого Христового Воскресіння є головною подією року для християн, це празник над празниками, адже Христос Воскрес, а разом із ним і весь грішний люд отримав дар вічного життя. У цей день ми святкуємо перемогу над дияволом, відкуплення від смерті і перехід до вічного блаженства разом зі Спасителем. Традиційно святом світлого Великодня завершується Великий піст, призначений для роздумів над своїм життям, молитов і покаяння, який цього року триває з 18 березня по 4 травня.
Великодню передує Великий Четвер. У цей день згадують важливу подію — Таємну вечерю, коли Христос омив ноги своїм учням, показавши свою любов до них. Всі віруючі вживають хліб і вино, які символізують тіло і кров Ісуса.
З Великого Четверга починаються приготування до Великодня, а також проводяться служби в церквах. Прийнято в цей день встати рано вранці, покупатися. Також потрібно причащатися і сповідатися. Таким чином, люди очищаються від гріхів і суєти. Також було прийнято очищати і своє житло. Ця традиція збереглася і до сьогодні. З цього дня починаються приготування до Великодня: фарбують яйця, печуть паски.
Страсна П’ятниця — це той день, коли був розіп’ятий Ісус Христос. Не можна в цей день шити, в’язати, різати, стригти, веселитися і прати. У цей суворий день не здійснюють літургію.
Воскресіння Христове — це головна істина християнства. Цього дня під час богослужіння у Храмі Гробу Господнього сходить Благодатний Вогонь. У перші хвилини своєї чудесної появи вогонь не обпікає. Це усіма очікуване диво, яке з’являється нізвідки і символізує очищення від гріхів.
Під час ранкового розговіння, вживаючи освячені паски, православні християни символічно долучаються до вкушання старозавітної паски, приймаючи Господа у своє серце і дім. Фарбовані яйця символізують надію, тому віруючі християни, даруючи один одному писанки, проявляють таким чином повагу і дарують надію на перехід до безсмертя.
Сім днів, під час яких святкується Великдень, є початком відродження й оновлення життя. Щодня у церквах відбуваються Богослужіння, і Царські Врата відкриті протягом усієї седмиці. У цей час віруючі причащаються, ходять один до одного в гості, «христосаються», дарують писанки, паски і вітають один одного словами: «Христос Воскрес!», на що їм відповідають: «Воістину Воскрес!».
У святі тривають 40 днів до самого Вознесіння Господнього, коли закінчуються Великодні торжества. Вважається, що з початку Великодня й до Вознесіння, по землі в жебрацьких руб’ях мандрує Ісус Христос у супроводі апостола — так вони перевіряють нас, нагороджуючи милосердних і караючи злих.