Шершні на тротуарі жахають людей!

«Доброго дня, шановна редакція! Неподалік мого двору, в трухлявому пеньку, просто на тротуарі по вулиці Червоноармійській, біля будинку №17, завелися шершні. А там ходять дорослі, діти. Я дзвонила на «101», але мені сказали зателефонувати до санстанції. Подзвонила до них, а ті відфутболили до міської служби з надзвичайних ситуацій. Там мені порадили якусь приватну особу, мовляв, той прийде, йому заплатите, і він знищить тих небезпечних комах. Але чому я повинна комусь платити гроші? І де гарантія, що той чоловік із цим упорається?»
Г.ТОНКОШТАН, м.Новоград-Волинський

Отримавши таке телефонне повідомлення, ми виїхали за вказаною адресою. Нас зустріла Галина Кузьмівна. Вона і показала нам небезпечне місце.
Шершні і справді кружляли над трухлявим пеньком, сідали на нього, ніби щось шукаючи (можливо, вони там і не живуть, у них гнізда великі, і навряд чи ці комахи там могли б розміститися. Хоча…). Люди, котрі проходили повз, шарахалися вбоки. Та це й не дивно, адже шершень — комаха досить небезпечна. Кілька років тому наша газета писала про випадок, коли шершні до смерті закусали чоловіка, здається, в Маковицях. І такі випадки, на жаль, непоодинокі.
У першу чергу ми звернулися до О.А.МЕЛЬНИКА, начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій міської ради.
— До речі, — сказав Олександр Андрійович, — дана громадянка до нас зверталася. Ми дали їй номер телефону чоловіка, котрий із подібними комахами бореться своїми методами, і досить ефективно.
— А в нас є спеціальні служби, які займаються цією проблемою?
— На жаль, немає. Раніше була спеціальна служба, але, оскільки вона була не прибутковою, її розформували. Тепер цим практично ніхто не займається
Ось така ситуація. Ніхто цим не займається. А шершні, як не крути, добре знайомі людям і викликають паніку та жах. Їх вважають надзвичайно небезпечними. Вони нападають на людей і дуже боляче кусають. Їхня отрута викликає сильні алергічні реакції. Кілька укусів можуть стати смертельними. Проте шершні, як пише довідкова література, в міру миролюбні і не дуже агресивні. Все залежить від того, як із ними поводитися. Вони нападають на людину тільки тоді, коли підходиш до їхнього житла або його тривожиш. Позбавитися шершнів досить складно, вони не сплять, добре орієнтуються в темряві і ретельно охороняють свої гнізда. А вони у них великі, і розпилити проти них якусь отруту складно, бо можуть лишитися живі особини, а тоді чекай «веселого життя» не один день.
Тож, якщо ви виявили на горищі або деінде гніздо шершнів, намагайтеся їх не чіпати. Оскільки спеціалізовану службу зі знищення цих комах годі знайти, налаштуйтеся мирно прожити з ними до настання перших морозів.
Прості правила поведінки із небезпечними сусідами: не підходьте близько до гнізда, не робіть біля нього різких рухів, не шуміть, не вбивайте шершнів близько біля їхнього житла. А пізно восени постарайтеся закрити всі шпарини, через які шершні можуть проникнути під дах вашого будинку. А якщо вони надто заважають, то ліпше звернутися до спеціалістів.
Однак шершні на тротуарі по вулиці Червоноармійській, де масово ходять діти, — таки небезпечно.
Підготував Микола МАРУСЯК