Били. Били! Ледь забили!

ФК «АВАНГАРД» — У ПІВФІНАЛІ КУБКУ ОБЛАСТІ
Прохідний, як багатьом здавалося, суперник ледь не поставив ще у чвертьфіналі хрест на сподіваннях «Авангарду» поборотися за цьогорічний кубок Житомирської області.
ФК «Черняхів» виявився міцним горішком, і після домашньої нічиєї (1:1) зумів нав’язати гідну боротьбу новоградській команді на її полі.

Навіть маючи в запасі вигідну, з точки зору кубкових протистоянь, результативну виїзну нічию, «Авангард» одразу взяв контроль за грою у свої руки. Команда з «Черняхова» відповідала контратаками. Доки у новоградців, попри перевагу у володінні м’ячем, не клеїлися влучні завершальні удари, гості після стрімкого переходу з оборони в атаку в середині першого тайму повели у рахунку — 1:0. Воротар Максим Дубров, хоча й зреагував на удар, але м’яч від його руки вскочив у верхній кут воріт.
Після цього стратегічна ініціатива опинилася на боці «Черняхова», який повів за сумою двох матчів — 2:1. «Авангарду» потрібно було терміново виправляти ситуацію, і в перерві (до цього часу рахунок не змінився) тренер провів низку замін. Зокрема, місце у воротах зайняв Андрій Мозеров, котрий є основним голкіпером «Авангарду» в іграх чемпіонату України серед аматорів. Як виявилося згодом, саме йому судилося стати героєм матчу.
До пори до часу обстріл воріт «Черняхова» ні до чого не призводив. Воротар гостей, піймавши кураж, часом витягував «мертві» м’ячі. Рятівником став Андрій Диняк, котрий після чергової комбінації ударом із близької відстані встановив рівновагу — 1:1. Отримавши психологічну перевагу, «Авангард» намагався не доводити справу до додаткового часу, але 180 хвилин гри, враховуючи перший матч, переможця у парі не виявили.
У додатковий час на діях гравців суттєво позначилася втома. Та все ж знову господарі мали відмінний шанс поставити крапку. На останній хвилині другого додаткового тайму Ярослав Корнійчук опинився в районі одинадцятиметрової позначки. Його прицільний удар у кут дивом відбив воротар «Черняхова». Суддя дозволив виконати останній у матчі кутовий, але м’яч після подачі й рикошету лише відскочив від бокової стійки… Отже, серія пенальті.
Футбольна лотерея перетворилася на справжню драму. Перші п’ять ударів переможця не виявили — 4:4 (за «Авангард» «зіграла» поперечина, гостей врятувала реакція голкіпера). А далі кожен удар міг стати останнім, але ніхто не схибив. Черга бити пенальті один одному дійшла навіть до воротарів, але вони успішно справилися із цим завданням — 10:10!
Від нервової напруги вболівальники на трибунах почали жартувати, що за такого перебігу подій невдовзі доведеться пробивати одинадцятиметрові водіям автобусів, лікарю «швидкої»… Ці жарти вмить стихли, коли Тимофій Диняк запустив м’яча вище воріт. Якби наступний удар гостей виявився точним, то саме вони б стали щасливим учасником півфіналу. Але тут своє вагоме слово сказав Андрій Мозеров. Першим сейвом він вирівняв становище команд, а в наступному протистоянні («Авангард» свій пенальті реалізував), парирувавши удар, зробив рахунок у серії пенальті 11:10 на користь «Авангарду»!
Півфінал не обіцяє новоградській команді легкої прогулянки. Опонент — ФК «Коростень» — традиційний фаворит усіх обласних турнірів, до того ж, принциповий суперник «Авангарду». Другий фіналіст визначиться у парі ФК «Полісся» (Городниця) — ФК «Бердичів».
Олег БРЮХАНОВ