Якщо в крані немає води?..

ОБЛЕНЕРГО ВІДКЛЮЧАЄ ВОДОКАНАЛ ЗА БОРГИ. БОРЖНИК ВИПРАВДОВУЄТЬСЯ НИЗЬКИМ ТАРИФОМ
Неприємний сюрприз чекав у понеділок на тих городян, котрі користуються централізованим водопостачанням. На верхніх поверхах багатоповерхівок води не було взагалі, хто живе нижче — у того вода текла з крану тоненькою цівкою. Як з’ясувалося, ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» відключило агрегати Новоград-Волинського водоканалу від електропостачання через борг. Ситуацію того ж вечора врегулювали шляхом домовленостей, але чи надовго і що чекає новоград-волинців далі, — коментують перший заступник міського голови Микола УСЕНКО і начальник Водоканалу Алла ЛЕВИЦЬКА.

«Зараз тарифи на комунальні послуги затверджує НКРЕ — національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Нині діючий у місті тариф на водопостачання й водовідведення нижчий, аніж економічно обгрунтований. Держава тарифи не піднімає, але щоквартально зростає мінімальна заробітна плата, постійно збільшується вартість електроенергії — саме ці чинники є ключовими у собівартості послуги. Якщо вони ростуть, то на таку ж суму має підніматися й тариф. Цього не відбувається, тому коштів, виручених від реалізації води, Водоканалу не вистачає, щоб розрахуватися, зокрема, за електроенергію», — пояснює Микола Усенко.
Загальна заборгованість Водоканалу (без урахування травня) досягла 1 млн. 188 тисяч грн. Враховуючи невідповідність тарифу по відношенню до економічно обгрунтованого, держава бере на себе зобов’язання цю різницю відшкодовувати. Станом на 1 травня підписано протокол про відшкодування 1 млн. 10 тисяч грн., але залишається фактична заборгованість близько 178 тисяч. Оскільки співпраця Водоканалу й обл­енерго відбувається за принципом: отримав електрику — заплати за неї, саме цей борг і став причиною відключення.
«Сьогодні населення розраховується за спожиту воду за тарифом, встановленим ще у липні 2009 року, — 9,12 грн. за кубометр. Є висновки, що вже у 2010 році тариф мав зрости до 10,08 грн. За чотири роки, що минули після останньої зміни тарифу, вартість одного кіловату на годину підвищилася на 50 копійок. Лише з січня по травень цього року електроенергія піднялася в ціні на 7%. А це — додаткових 35 тисяч гривень для підприємства», — про причини, що ставлять у скрутне фінансове становище підприємство, розповідає Алла Левицька.
Алла Петрівна додає, що Водоканал за останні роки вжив багатьох заходів, щоб знизити енергоспоживання. Зокрема, якщо у 2000 році підприємство використовувало 7 млн. кВт, то сьогодні — 4,5 млн. Але, попри це, ситуацію врятує тільки вирівнювання тарифу до економічно обгрунтованого, — стверджує начальник Водоканалу.
Звісно, є механізм повернення державою різниці в тарифах, але він суттєво відстає. Бюджетні гроші, щоб розрахуватися з обленерго, можуть надійти в кінці року, а вони потрібні зараз. Підливає масла у вогонь і той факт, що Житомирщина — найбільший боржник на енергоринку України. Проплачено тільки 37% спожитої електроенергії, що, звісно, не може подобатися власникам обленерго, якими є приватні структури.
На рівні керівництва міста, області й обленерго складено графік погашення боргу, взято гарантійний лист. «Нам треба ще 170 тисяч гривень», — зазначила у четвер зранку Алла Левицька.
Говорячи про економічно-обгрунтований тариф на водопостачання й водовідведення в сьогоднішніх умовах, називають цифру 11,75 гривень. А доки ми платимо по 9,12 грн., і ситуація залишається складною, не зайвим буде мати вдома деякий запас води, адже невідомо, коли обленерго знову вдасться до відключень.
Олег БРЮХАНОВ