Важливо, щоб донор був якісним

Важливо, щоб донор був якісним

На цьому роблять найбільший акцент у переддень Всесвітнього дня донора (14 червня). У Новоград-Волинській філії Житомирського обласного центру крові стверджують, що нині проблема якості крові постає більш гостро, аніж, власне, забезпеченість її компонентами. Приміром, у 2012 році було зібрано 96,6% крові від запланованої, а за 5 місяців цього року центр відвідав 851 донор при орієнтовній нормі 810. До слова, станом на 10 червня в міському банку крові були в наявності всі зразки, при потребі вони можуть бути доставлені з Житомира. Поряд із цим по Новоград-Волинському району лише за рік частка відбракованої крові зросла на 4,2% і тепер становить 6,1%.
Новоград-Волинська філія Житомирського обласного центру крові щорічно приймає до 2 тисяч донорів. Зростання відсотку відбракованої крові завідуюча філією Леся СТАНОВСЬКА пов’язує не тільки із погіршенням стану здоров’я донорів, а й із покращанням якості діагностики. Наявність спеціального апарату — рефлотрона — дозволяє практично миттєво виявляти у зразку ознаки деяких захворювань, які не дозволяють людині стати донором. Цей апарат працює стаціонарно, на виїзні акції зі збору крові його не беруть, тож саме ці виїзди згодом погіршують загальну статистику.
Контроль якості Житомирський обласний центр крові почав впроваджувати першим в Україні ще з 2001 року. Всі зразки крові від донорів, у тому числі отримані на Новоград-Волинській філії ЖОЦК, тестуються централізовано у відділі діагностики СНІДу та інших інфекцій Центру на 4 інфекції: гепатити В і С, сифіліс і ВІЛ/СНІД (для порівняння — у США тестування відбувається щонайменше за десятьма показниками). Відбракована кров знищується. Також створено реєстр осіб, яким відмовлено в донорстві за медичними показаннями (на сьогодні включає 95269 осіб).
Саме тому лікарі наголошують, що найкращим варіантом є донор-доброволець. Адже людина, котра з власної волі, маючи щирі наміри комусь допомогти, прийшла здати кров, навряд чи буде приховувати наявність захворювань чи інші чинники, що вплинуть на якість крові. У таких випадках, як підтверджує статистика, реєструється значно менший відсоток інфекцій. Але добровільних донорів наразі лише близько 2%. Переважну більшість становлять родичі та близькі тих, хто потребує невідкладної допомоги. У лікарнях вже тривалий час діє практика, коли родичів пацієнтів, у яких є значний ризик кровотечі, фактично зобов’язують знайти одного або кількох донорів.
Орієнтованість на донора-добровольця (чи на «примусового» добровольця) не в останню чергу пояснюється символічністю суми (всього 20 гривень), що виплачується на обід у той день, коли людина здала кров. Ця сума, затверджена ОДА ще у 2009 році, відтоді так і не переглядалася, хоча ціни на продукти зросли ледь не в рази. Між тим, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила своєю метою, щоб до 2020 року всі країни забезпечували власні запаси крові на 100%, завдяки добровільним безоплатним донорам…
18 червня у приміщенні Новоград-Волинської філії обласного Центру крові, о 9 годині, розпочнеться акція «Здай кров — врятуй життя!». Лікарі закликають стати активними її учасниками, адже одна донація крові може бути достатньою для того, щоб врятувати три людських життя. Зауважимо, що переливання компонентів та препаратів життєво необхідне жінкам з ускладненнями вагітності, післяпологовими кровотечами; пацієнтам із важкими анеміями, гемофілією, онкозахворюваннями; людям, які отримали важкі травми, опіки в результаті ДТП чи нещасних випадків; багатьом хворим, яким проводять хірургічні втручання, особливо при операціях на серці та трансплантації органів.
Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років, вагою не менше 50 кг. При здачі крові треба дотримуватися певних правил, щоб не зашкодити хворій людині, якій ця кров буде перелита: здавати кров слід лише при хорошому стані здоров’я; за день і в день здачі крові не можна вживати жирну їжу (!) — масло, сало, жирне смажене м’ясо і рибу, сметану, вершки, яйця, морозиво, горіхи, оскільки кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання; також не можна приймати ліки та вживати спиртні напої за 72 години до процедури здавання крові; категорично забороняється палити, принаймні за одну годину до процедури. Після здачі крові рекомендовано вживати більше рідини, в цей день бажано уникати фізичного навантаження та керування автотранспортом, щонайменше декілька годин після процедури.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА