У сусідній області труяться грибами, у Новограді — складають у «тещин кошик»

ВІДКРИВСЯ СЕЗОН ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ, А РАЗОМ ІЗ НИМ — ЗАГРОЗА ОТРУЄНЬ
Завдяки теплій і вологій погоді, грибний сезон в Україні стартував раніше. Грибники повертаються додому з повними кошиками: білі гриби, лисички, сироїжки, дубовики, а лікарні тим часом поповнюються хворими з підозрами на отруєння. Не забувають про завзятих грибників і лісові мешканці — змії, вужі тощо.
Лідером з отруєнь грибами є Вінницька область, де лікарі б’ють на сполох. Станом на 16 червня зареєстровано 54 випадки отруєнь, які найчастіше обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки). Цей різновид грибів навіть досвідчені грибники помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки.
Протилежною є ситуація у нашому місті. Поки що, як у «бородатому» анекдоті:
«А цей гриб — не зрозуміло, чи їстівний. Тож покладу його у тещин кошик».
Як повідомляють у приймальному відділенні міської лікарні, від початку грибного сезону, станом на 18 червня, не зареєстровано жодного харчового отруєння, спричиненого грибами. Подібна ситуація спостерігається і в травматологічному відділенні, до якого ще не зверталися люди з травмами, викликаними укусами змій.
Хоч чутки про часті отруєння грибами у нашій місцевості офіційно не підтверджені, та не варто забувати, що гриби — це не лише дарунок лісу, а й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
Тому слід пам’ятати і дотримуватись декількох правил, які допоможуть уникнути неприємних «подарунків» від грибів. По-перше, не варто збирати гриби, якщо ви не впевнені, що вони їстівні. По-друге, не можна вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, у промислових зонах тощо). По-третє, не купуйте гриби поза ринками та у випадкових осіб. І по-четверте, не поспішайте довіряти міфам про те, що усі їстівні гриби мають приємний смак, а отруйні — неприємний; що сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах; що занурена у відвар грибів срібна ложка чи монета чорніє, якщо у ньому є отруйні гриби; те ж саме стосується і цибулі або часнику, які стають бурими, якщо їх варити разом із отруйними грибами.
Гриби — досить поживний та калорійний продукт, який містить значну кількість білків (удвічі більше, ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів. Водночас, це і досить небезпечний продукт, пильність та обережність із яким не варто втрачати ніколи.
Наталія КОВАЛЬЧУК, студентка КПНУ імені Івана ОГІЄНКА