Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 №2464 (із змінами та доповненнями), передбачена добровільна сплата єдиного соціального внеску.
1. Особи, які можуть брати участь у системі добровільного страхування у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • члени фермерського господарства, особистого селянського господарства — на пенсійне страхування, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням внаслідок нещасного випадку на виробництві, та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

  • громадяни України, які працюють за межами України, — на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та пенсійне страхування.

  • особи, які досягли 16-річного віку та не належать до платників єдиного внеску (застрахованих осіб), визначених пунктами 2-14 частини першої статті 4 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, — на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.


Зазначені особи мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.
2. Порядок надання доку­ментів для оформлення договору про добровільну участь.
Зазначені особи подають до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання відповідну заяву в порядку та за формою, встановленою Фондом.
Територіальний орган Пенсійного фонду України, що отримав заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, має право перевіряти викладені в заяві відомості та вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості.
З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, територіальним органом Пенсійного фонду України в строк не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви, укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.
3. Розмір єдиного соціального внеску.
Для зазначених вище осіб, які виявили бажання брати участь в одному з видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, розмір єдиного внеску визначається у таких відсотках:

  • на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування — 33,2%;

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття — 1,5%;

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, — 1,9%;

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності — 1,51%. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який вираховуються з суми мінімальної заробітної плати.


4. Умови відмови в укладенні договору про добровільну участь.
Територіальні управління Пенсійного фонду України відмовляють в укладанні договору у разі, якщо особа:

  • підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;

  • подала неповні або недостовірні відомості;

  • раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови;

  • бажає укласти договір на строк менше одного року;

  • не відповідає іншим вимогам вказаного Закону.


В інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.
5. Умови дострокового розірвання договору про добровільну участь:
1) застрахованою особою:

  • за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року;

  • у разі систематичного порушення умов договору територіальним органом Пенсійного фонду;


2) територіальним органом Пенсійного фонду у разі:

  • набуття застрахованою особою відповідно до цього Закону зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  • виникнення обставин, що не відповідають визначеним цим Законом вимогам до осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

  • систематичного порушення застрахованою особою умов договору;

  • смерті застрахованої особи;


3) за згодою сторін, якщо договір діяв не менше одного року.
В інших випадках дострокове розірвання договору про добровільну участь не допускається.
О.ЗАГРИВА, начальник відділу обліку надходження платежів