Відставник

Семен ключем відчинив двері квартири і, не знімаючи взуття, ступив до кімнати. Він був п’яним.
Пенсіонер-відставник Олег Васильович сидів з паяльником у руках і, наспівуючи собі щось під ніс, вовтузився зі старим телевізором.
— Привіт, батьку! — Семен із посмішкою подивився на телевізор. — І є бажання колупатися із цим утилем? Двадцять перше століття надворі, нові технології, а ти…
— Ти навіщо сюди приперся? Ключа приніс — віддавай.
Семен відповів не одразу. Щоби продемонструвати свою перевагу над чоловіком у інвалідному кріслі , він закурив, зробив кілька затяжок і збив попіл у консервну бляшанку з припоєм і каніфолью.
— Розмова у мене до тебе, старий. Серйозна розмова…
* * *

Життя не балувало Олега Васильовича. Та й сам він не вибирав легких стежок. Закінчив військове училище за спеціальністю інженер-радіотехнік. Одружився. Далі були переїзди по гарнізонах колишнього Радянського Союзу. Тимчасове житло, побутова невлаштованість та різні «принадності» офіцерського життя.
Спочатку дітей не завели через постійні переїжджання, а потім — старість, хвороба в дружини. Коли вона померла, у Олега Васильовича трапився інсульт, котрий призвів до паралічу ніг. Але за два роки до виходу на пенсію він був звільнений у запас за станом здоров’я.
Прикований до інвалідного крісла відставник займався ремонтом телевізорів. Для нього це було просто хобі — пенсію він отримував пристойну, а жив скромно.
Ніяких подарунків від долі Олег Васильович не очікував, поки одного дня в його квартирі не пролунав дзвінок на дверях. Молоденька поштарка, котра принесла відставнику пенсію, була запрошена на чашку кави. Інвалід і дівчина розговорилися. Олег Васильович поскаржився на життя, а поштарка йому поспівчувала. Навіть збігала до магазину за продуктами.
Знову вона з’явилася в квартирі через два дні. Вже не у службових справах, а просто так. Прибрала в квартирі. На знак поваги Олег Васильович запросив дівчину на вечерю. За бокалом хорошого вина Марія розповіла про себе.
— З чоловіком-п’яничкою розлучилася. Слава Богу, що дітей не нажили. Зараз одна живу.
— Невесело…
Відставник і не підозрював, що правдою у розповіді симпатичної поштарки був лише спогад про квартиру. Вона ніколи не виходила заміж, а батьківських прав її лишили через пиятику.
Щоправда, останні півроку Марія спиртного не вживала, вела нормальний спосіб життя і навіть отримала роботу в одному із поштових відділень. Проте, коли із тюрми повернувся її співмешканець Сергій, знову повернулася до колишнього життя. Зек поселився в її квартирі, вимагав у неї гроші і примушував пити разом з нею.
Жінка продовжувала ходити до Олега Васильовича, однак той усе частіше помічав, що нова знайома заявляється або з «доброго» похмілля, або напідпитку.
— Що трапилося? Тебе хтось образив?
— Начальник, козел, прилипав, — ридаючи, одразу придумала «легенду» Марія. — А коли я йому відмовила, то римусив звільнитися з роботи. Тепер хоч лізь у зашморг.
— Ну, це дрібниці, — заспокоїв Олег Васильович. — Вважай, що з цього моменту ти працюєш у мене.
— Дякую… Не пошкодуєте?
— Візьми ось ключа. Сама двері відчинятимеш.
Марія почала виконувати обов’язки опікуна. Це заняття було дуже обтяжливим, а грошей відставник не шкодував. Варто було молодій жінці нагадати про матеріальні проблеми, як Олег Васильович кивав на відвижну шухляду мебелевої секції.
— Дай гаманець.
Спостережливим поглядом старий чоловік помітив, що колишня поштарка завжди мала гроші. Одного разу при черговій «попойці» він примусив Марію розповісти про джерело її доходів.
* * *

— Ну й пощастило тобі, дурепо! Таке буває раз у житті. Якщо все гарненько обмізкувати, то він на тебе свою квартиру перепише. Інвалід твій, мабуть, на ладан дихає?
— Ні. Він ще ніби міцнуватий. Тільки ноги не ходять.
— Це погано, — хитнув головою Сергій. — Ну, нічого. Спробуємо йому ратиці відкинути. А поки що дивися за ним.
* * *

Лаштувати плани Сергій міг до того часу, поки не доходив до кондиції. Потім його несло просто за течією. Вже через кілька днів він забув про квартиру інваліда і затребував у Марії грошей.
— Не можу я! Нещодавно брала!
— Зможеш!
Цього разу Марія до Олега Васильовича прийшла п’яна. Із синяком під оком. Інвалід спочатку дав прочухана колишній поштарці, а потім налив їй кілька чарок «для лікування».
Відставник обдивився молоду жінку.
— Ні, Маріє. Грошей не отримаєш, інакше зовсім переведешся. Тверезою з тобою розмовлятиму.
І тут трапилося те, чого Олег Васильович не очікував. Марія раптом кинулася до меблевої секції, витягла гаманець і втекла.
— Я на тебе заяву в міліцію напишу, — сказав у трубку. — Щоб сьогодні ключа повернула!
* * *

— І все через тебе, Сергію, — заридала Марія. — Що тепер робити?
— Не хвилюйся. Сам зі старим розберуся. Він у мене шовковим стане.
Наступного дня Сергій прийшов до відставника. Нахилився до нього і дихнув перегаром.
— Ти знаєш, що Марія — моя дружина?
— Та хоч бабуся! — Олег Васильович поклав на стіл паяльник і відштовхнув Сергія. — Іди геть! Щоб я ні Марії, ні тебе більше в себе не бачив. Зустрінемося в міліції.
— В міліції?
— Так.
— Ти чого, старий, зовсім оборзів? Якщо заяву напишеш, — ми також накатаємо.
— Про що?
— Що ти Марію згвалтував. Що, злякався?
— Пишіть. Хто вам повірить? — хмикнув інвалід. — А ось крадіжка і погрози — інша справа.
— Як знаєш, — прошипів Сергій, хапаючи старого за шию. — Як знаєш, безноге падло. А-а-ах!
Сергій не одразу збагнув, що сталося. Відчувши пекучий біль у животі, він заточився і побачив у руках відставника окровавлену вивертку.
— Ти, старий, зовсім з глузду з’їхав?!
— Зовсім, — однією рукою Олег Васильович крутнув колесо крісла, притиснув Сергія до стінки і вдруге всадив вивертку йому в живіт. — Я тобі, гадино, покажу, як мене душити!
* * *

Живіт Сергію зашили хірурги. Одразу після виписки він відправився у слідчий ізолятор, як і його подруга Марія. Інвалід Олег Васильович відбувся підпискою про невиїзд — він захищав себе і свій дім.
Підготував Микола РОМАНІВ