Останній світанок для пам’ятника Леніну під Будинком рад

Останній світанок для пам’ятника Леніну під Будинком рад

Це сталося у понеділок, 26 серпня. На виконання рішення сесії міської ради пам’ятник Леніну було знято з постаменту біля будівлі міськвиконкому. Незабаром на площу очікує реконструкція, а скандальний пам’ятник отримає новий прихисток — його встановлять у Сквері Слави.
ВІЩИЙ СОН ОХОРОНЦЯ
В очікуванні бригади робітників, які мали виконати демонтаж, мимоволі перекинувся кількома словами із чоловіком, котрий працює нічним охоронцем у Будинку рад. Той розповів, як років 7-8 тому йому якось наснилося, що приходить він на роботу, а пам’ятника Леніну… немає. І ось, дивується охоронець, сон справдився — саме під час його чергування пам’ятник зніматимуть.
Близько шостої години ранку під’їхали старенький «газон» і автокран. Але роботи з демонтажу затягнулися більш як на півтори години — увесь цей час працювали «болгаркою», відрізаючи металеві кріплення.
Такий вигляд матиме реконструйована площа біля Будинку радПроцес супроводжувався відеозйомкою й численними спалахами фотокамер. Центральною вулицею, що оживала після нічного сну, їхало дедалі більше автомобілів і маршрутних автобусів. Ледь не кожен із водіїв пригальмовував, робив знімки, дехто сигналив і піднімав великий палець догори. Лише один із проїжджих велосипедистів гукнув у юрбу щось про «бандерівців».
ВОНИ ПРИЙШЛИ ЗАХИСТИТИ РІШЕННЯ ВЛАДИ
Образлива фраза від велосипедиста адресувалася їм. Близько десятка прихильників ВО «Свобода» та інших національно налаштованих політичних сил, як з’ясувалося, чергували неподалік від міськвиконкому ще з третьої години ночі. Вони, як самі розповідали, прийшли сюди, щоб у разі потреби захистити рішення влади. Ну й, звісно, стати свідками історичної події.
Втім, щоб зайвий раз не збурювати захисників пам’ятника Леніну, про дату й час початку робіт знало вузьке коло людей. Тож процес демонтажу минув без ексцесів і політичних протистоянь. Щоправда, через декілька днів місцеві комуністи провели акцію протесту поблизу виконкому, а спорожнілий постамент обписали звинуваченнями, адресованими владі.
На демонтаж і перенесення пам’ятника Леніну буде витрачено 10 тисяч гривень — кошти громадських організаційУСЕ ЗАКОННО
Інтернет рясніє від повідомлень, що Новоград-Волинський став першим містом в Україні, в якому демонтаж пам’ятника Леніну відбувся легально, у повній відповідності до вимог чинного законодавства. За це рішення ще у лютому цього року проголосувала більшість депутатів міської ради. Представники Комуністичної партії, які виступали категорично проти, звернулися до судів, однак суд першої інстанції й апеляцію програли.
Як вже не раз наголошувалося, міська влада Новограда-Волинського прийняла доволі компромісне рішення. Після демонтажу пам’ятник Леніну помиють, пофарбують, причепурять і найближчим часом встановлять у Сквері Слави, де вже підготовлено спеціальний фундамент, та буде проведено відповідний благоустрій. Щоправда, в який бік на новому місці дивитиметься вождь світового пролетаріату, поки що невідомо.
ЗВІРЯТИ ЧАС — ДО МІСЬКОЇ РАДИ
Оголосивши конкурс на кращий проект із реконструкції площі біля адмінбудівлі, влада зупинилася на сонячному годиннику. У міськвиконкомі повідомляють, що вже виконана проектно-кошторисна документація в межах 300 тисяч гривень, є ескізи. Роботи будуть виконані в декілька етапів — розпочнуться в цьому році, продовжаться — у наступному. Сонячний годинник ілюструватиме історію міста. Він складатиметься з медальйонів, на яких буде зображено найвидатніші події древнього Звягеля.
Що ж, якщо цьому проекту судилося втілитися, то будемо звіряти час щоразу, проходячи центром міста. Єдине, що викликає стурбованість, — за декілька місяців розпочнуться перші приморозки, які можуть стати на заваді будівельним роботам. Тож часу «на розкачку» не так і багато.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА