Коли гордість — максимальний діаметр

Коли гордість — максимальний діаметр

8 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ НАФТОВОЇ, ГАЗОВОЇ ТА НАФТОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Цьогоріч колектив Новоград-Волинського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів «Львівтрансгазу» має привід для подвійного свята, адже, крім професійного, зустрічає ювілей — підприємству виповнюється 25 років. Лише уявіть: за цей час трубопроводами, які перебувають на їхньому обслуговуванні, прокачано 47,9 мільярдів кубометрів газу, а це — два річних об’єми споживання блакитного палива Україною!

«Будівництво магістрального газопроводу «Торжок-Долина», понад третина якого проходить територією України, розпочалося в СРСР у 1988 році. Цього ж року створюється Новоград-Волинське ЛВУМГ «Львівтрансгазу», — розповідає перший начальник підприємства Сергій КОРОБЧЕНКО, котрий працював на цій посаді до виходу на пенсію у 2006 році.
«Створювати управління на голому місці було досить складно. Лінійна частина газопроводу «Торжок-Долина» діаметром 1420 мм будувалась повільно через недостатнє фінансування. Доводилось стукати в усі двері, аби віднайти кошти. Значна частина газопроводу проходила територією, ураженою радіацією внаслідок Чорнобильської катастрофи. Писали листи про допомогу на ім’я Генерального секретаря ЦК КПРС М.С.Горбачова і Голови Ради Міністрів М.І.Рижкова. Так поступово на будівництво надходили кошти», — пригадує ветеран газової промисловості, за плечима якого 43 роки роботи в цій галузі.
Нині на обслуговуванні підприємства, штат якого налічує 127 працівників, перебуває 252 км магістрального трубопроводу діаметром 1420 мм — діючих газогонів більшого діаметру просто не існує. Також — 285 км газопроводів інших діаметрів, 21 газорозподільча станція, 66 станцій катодного захисту (які запобігають руйнуванням через, так звані, блукаючі струми), 5 станцій протекторного захисту тощо. На відстані 9 метрів від труби по всій довжині пролягає магістральний кабель відомчого зв’язку. Територія обслуговування включає Новоград-Волинський, Ємільчинський, Коростенський, Олевський, Овруцький і Лугинський райони Житомирської області (в перспективі — Володарськ-Волинський), Шететівський, Славутський та Ізяславський — на Хмельниччині.
«Щогодини по нашій дільниці прокачується від 600 до 900 тисяч кубометрів газу. Головний небезпечний фактор — робочий тиск у трубі становить 75 (!) атмосфер. У цьому полягає основна відмінність нашого підприємства від управлінь експлуатації газового господарства, які мають справу із тиском 3 (рідше 6) атмосфери. Приміром, у нас використовуються запірні крани, маса яких становить 28 тонн», — ділиться особливостями роботи нинішній начальник виробничо-технічної служби Новоград-Волинського управління ЛВУМГ Андрій ЯЦКО.
До речі, один із таких запірних кранів, виведений із експлуатації в ході планового ремонту, газовики встановили при в’їзді на територію підприємства — щоб люди бачили, з чим вони мають справу.
«Із газом потрібно на «ви», — каже Сергій Коробченко. — Адже навіть незначна халатність може призвести до катастрофи. Тож на колективі лежить велика відповідальність, робота триває без вихідних, за будь-якої погоди».
Для цього підприємство застосовує передові технології, що дозволяють проводити ремонти під тиском. До співпраці залучаються наукові інститути, приватні фірми, що мають відповідний досвід роботи.
Та все ж найбільша цінність — це кадри, бо вони, як відомо, вирішують усе. Високим професіоналізмом, за словами Андрія Яцка, вирізняються електрозварник Олег Ходаковський, машиніст екскаватора Олексій Черниш, слюсар КВПіА Леонід Лук’янчук, водій Борис Перевертнюк. Покладають великі надії на підприємстві на молодих інженерів — ­Руслана Власюка і Тараса Хмеля.
Соціальний захист працівників обумовлений колективним договором, виконання якого тримає на контролі профком на чолі із Людмилою Шпінь. Існують премії, діють пільги, що поширюються й на пенсіонерів. У 2009 році підприємство завершило будівництво й здало в експлуатацію 30-квартирний будинок по вулиці Єрьоменка, 18. Цим самим, як стверджує начальник, практично закрили питання квартирної черги. Чим не приклад для наслідування для інших підприємств?
«Ми як виконували свою роботу, так і далі виконуємо. Адже газ перекачуємо незалежно від кризи», — слова теперішнього керівника звучать із оптимізмом — саме так колектив зустрічає своє професійне свято.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА