На День народження — до Свято-Троїцького кафедрального собору

На День народження — до Свято-Троїцького кафедрального собору

Храм, що знаходиться поблизу Случі у мікрорайоні «Світанок», — серед найвідвідуваніших у Новограді-Волинському. У нього — власна нелегка історія будівництва та цікаве насичене сьогодення. З іменем архієрейського намісника собору протоієрея Валентина парафіяни пов’язують багато добрих починань і реалізованих справ, які посприяли популярності храму, у тому числі — серед молоді. Адже тут намагаються йти у ногу з часом, гармонійно поєднати релігійні заповіді із сучасним життям, вселяючи у душі людей всепереможну віру і життєдайне добро.
19 вересня виповнилося п’ятнадцять років від звершення першого богослужіння у соборі. Святкову службу з цієї нагоди очолив керуючий Житомирською і Новоград-Волинською єпархією Високопреосвященніший архієпископ Никодим у співслужінні архієпископа Городницького Олександра та духовенства єпархії.
Історія цього храму розпочалася 12 серпня 1990 року — тоді архієпископом Житомирським і Овруцьким Іовом було освячене місце закладки фундаменту. Радість і надію на здійснення мрії про другий за ліком і перший за значимістю храм у місті мали тисячі людей, котрі зібралися на освячення. Архівні відеоматеріали про ту подію зберігаються у протоієрея Валентина, який із тих часів і по нині дбайливо веде історію собору. Важкими і довгими виявилися роки будівництва й очікування священної служби у зведеному храмі.
Наприкінці 1993 року настоятелем був призначений протоієрей Валерій Ястремський, котрий своєю наполегливістю та енергією надихнув прихожан, відродив надію на реальне здійснення будівництва святині.
Перше архієрейське богослужіння звершив Преосвященніший Гурій, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський. Сталося це 19 вересня 1998 року — у день спомину Чуда Архістратига Михаїла. Справжнім дивом для релігійної громади стала молитва під завершеними куполами. Відтоді богослужіння у новозбудованому храмі почали звершуватися регулярно.
Саме тому 19 вересня для прихожан Свято-Троїцького кафедрального собору є справжнім Днем народження храму. Цього дня парафіяни моляться, щоб молитва тут не припинялася ніколи.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА