«Якось жінка звернулася по допомогу юриста, щоб поділити консервацію між нею і чоловіком…»

«Якось жінка звернулася по допомогу юриста, щоб поділити консервацію між нею і чоловіком…»

8 жовтня професійне свято відзначають юристи, незалежно від сфери їхньої діяльності. І справді, свій диплом випускник юрфаку може застосувати у різних сферах — від юрисконсульта, адвоката, нотаріуса, судді та прокурора до державного службовця, політика, бізнесмена, керівника підприємства чи установи. Усе це за умови, якщо у голові — не свіжий вітер, а знання. Бо останнім часом бути юристом стало дуже модно, але це далеко не завжди означає, що велика кількість випускників із престижними дипломами знайдуть собі «місце під сонцем». Що потрібно для цього та якою є робота юриста — про це наше інтерв’ю з Геннадієм ФРЕГЕРОМ.
— Геннадію, що вплинуло на твій вибір обрати саме юридичний фах?
— Ще зі школи, коли більшість однокласників визначалися, куди поступатимуть, у мене був один варіант — юридичний вуз. Мої рідні мене відмовляли, мовляв, не маючи відповідних зв’язків у цій сфері, ти кар’єри не збудуєш. Пропонували стати стоматологом, оскільки брат на той час збирався стати зубним техніком, що в перспективі дозволило би зробити такий собі сімейний стоматологічний бізнес. Але, будучи молодим і наполегливим, таки вирішив втілити мрію, здобувши юридичну освіту. Я закінчив Харківську юридичну академію, до речі, з «червоним» дипломом.
— Скажи, а чи достатньо одних лише знань, нехай найкращих, для того, щоб бути успішним юристом? Чи, як і, наприклад, у журналістиці, у цій роботі з людьми необхідно бути ще психологом та оволодівати іншими суміжними знаннями?
— Дійсно, знання психології у нашій роботі відіграє не останню роль, оскільки люди приходять на консультацію часто на межі нервового зриву. Це можуть бути сімейні проблеми чи то проблеми фінансового характеру. Тому завдання юриста у першу чергу — заспокоїти людину, переконати її у вірі в справедливість і при цьому не ввести в оману.
— Ти ведеш у нашій газеті рубрику «Правова підтримка», яка користується успіхом. Які думки, плани є щодо цього?
— Відновлення цієї рубрики — предмет моєї особливої гордості. Я хвилювався, чи звертатимуться до нас, але кожен тиждень до редакції надходять листи, в яких люди просять надати консультацію. Приємно, коли на вулиці хтось зустрічає і дякує за поради, які допомогли вирішити якусь проблему. Ми на цьому не зупинилися та запровадили безкоштовну юридичну консультацію для читачів газети «Звягель». Тобто, кожен наш передплатник може розраховувати на це. Адже відповісти на усі листи через газету не можемо, тому відповідаємо на найбільш актуальні.
— Що є найважчим у роботі юриста?
— Коли почуття професійного обов’язку суперечить сумлінню. У першу чергу це залежить від того, в якій установі працюєш. Для мене із моральної точки зору був найважчим період моєї роботи у банку. Оскільки довелося працювати у той час, коли банки зупинили виплату депозитів і треба було щодня зустрічатися у суді з розлюченими вкладниками банку, котрі вимагали повернення грошей, а я не міг їм допомогти. У мої обов’язки також входило стягнення заборгованостей за кредитами, часом доводилося подавати до суду на виселення боржників з їхнього помешкання, що для мене було найважчим. Зараз, маючи досвід банківського працівника, я допомагаю вирішувати проблеми з банками боржникам, котрі потрапили «у халепу».
— Одна зі скарг, з якими до нас у редакцію приходять найчастіше, — це махінації кредитних спілок. Адже не секрет, що серед них — багато шахраїв, втім люди продовжують «вестися» на «легкі гроші». Що порадиш?
— Дійсно, сьогодні шахрайські фінансові установи повиростали, наче гриби після дощу. Тому слід бути вкрай уважними до занадто привабливих пропозицій, оскільки безкоштовний сир може бути лише у мишоловці. Є лише один спосіб не стати жертвою шахраїв — уважно читати кожен рядок угоди, а ще краще — звернутися до досвідченого юриста.
— Чи траплялися у твоїй практиці якісь курйози?
— Якось до мене звернулася жінка, котра просила підготувати позов про поділ спільного майна подружжя. Йшлося про… консервацію на зиму, яку вони не могли поділити з колишнім чоловіком!
— Що скажеш тим, хто мріє про «модний» диплом юриста?
— У моїй групі в академії половина студентів обрала факультет, бо це «модно», а зараз за фахом працюють лише близько 30%. Бо на ринку праці дуже багато юристів, але професіоналів із досвідом роботи набагато менше. Тому, якщо є справжнє бажання стати юристом, то працювати спочатку за невисоку зарплату та виконувати великий обсяг роботи, щодня вчитися, тоді у майбутньому з’явиться перспектива знайти гідну роботу.
— Що ж, з нагоди свята вітаємо усіх служителів Феміди і бажаємо повсякчас бути професіоналами своєї справи!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА