«Ми хочемо мати добросусідські відносини як на Сході, так і на Заході»

«Ми хочемо мати добросусідські відносини як на Сході, так і на Заході»

Так висловився про «зовнішню політику» Новограда-Волинського заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ після повернення із російського Курська, де 25 вересня відбулося урочисте підписання договору про побратимські стосунки між цими містами. Які перспективи відкриються для Новограда і чого очікує міська влада від нової дружби, — про це наша наступна розмова.
— Сергію Юрійовичу, які основні позитивні моменти передбачаються для Новограда-Волинського після підписання договору про побратимство із містом Курськом?
— У першу чергу, це культурний обмін, внесок у розвиток добросусідських відносин між двома країнами. Зрозуміло, що є кордон, є державна політика України і Росії. Але в Росії, зокрема у Курську, проживає багато вихідців із України або ж таких, хто має безпосереднє відношення до нашої країни й Новограда-Волинського.
Для прикладу, адміністратор готелю, який нас зустрічав, зізнався, що його теща проживає в Новограді. А один із офіцерів під час церемонії покладання квітів до меморіалу загиблих у роки Великої Вітчизняної війни пригадав, що свого часу служив у гарнізоні, що розташований у нашому місті.
Домовилися, що в наступному році будемо презентувати торговельний, економічний та інвестиційний потенціал міста Новограда-Волинського у Курську. Влада Курська підтвердила свою готовність і надалі щорічно приймати для оздоровлення і змістовного відпочинку у молодіжному центрі «Моноліт» 15-20 школярів із Новограда.
— Хто входив до делегації та як сприйняли в Росії підписання такого договору?
— Наша делегація складалася з трьох чоловік — міського голови Володимира Загривого, головного режисера «Лесиних джерел» Миколи Мартинюка та мене. Зустріч відбулася на найвищому рівні — за участю глави адміністрації міста Курська.
Зазначу, що росіяни дуже позитивно відреагували на підписання цієї угоди. Подія широко висвітлювалась у місцевій і федеральній пресі. Якоюсь мірою, це формування іміджу Новограда-Волинського.
— Як прокоментуєте те, що підписання договору про побратимство між українським і російським містами відбулося саме в той час, коли Україна вперше за часи незалежності знаходиться за крок до угоди про асоціацію із Європейським Союзом? Про це, до речі, як про доконаний факт, говорив Президент Янукович на саміті у Нью-Йорку. А з боку вищого керівництва Російської Федерації, у відповідь на такі дії, лунають попередження про погіршення економічних стосунків із Україною…
— По-перше, Президент України не заявляв, що Росія — наш ворог. По-друге, ми хочемо дружити з усіма сусідами. Новоград має міста-побратими у Польщі, Білорусі. Тепер з’явився партнер у Росії. Що стосується налагодження побратимських відносин із містами інших країн Європи, то ми плануємо підписати протокол про наміри із німецьким містом Ешборн (передмістя Франкфурта-на-Майні), але відкладаємо це питання на більш пізній термін. Сподіваємось, що перелік міст-побратимів Новограда розширюватиметься.
Що ж до Курська, то обмін делегаціями із цим містом відбувається вже понад п’ять років. Протокол про наміри було підписано в минулому році. Тобто, це не є спонтанне рішення — ми довго до нього йшли.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ