Шефи «виставляються» з нагоди свого свята

Шефи бувають різні. Втім, якими б вони не були, 16 жовтня керівники усіх рівнів відзначають власне свято — День Боса або Шефа. Відомий режисер Ельдар Рязанов на цю вічну тему ще у радянські часи зняв «Службовий роман», у жанрі комедії розповівши про взаємовідносини начальниці із підлеглим. Образ керівника-жінки Людмили Прокопівни Калугіної та закоханого у неї Анатолія Єфремовича Новосельцева став «класикою жанру», досі не сходить з екранів та чіпляє кумедними жартами. «Ми називаємо її «наша мимра» — ця фраза про грізну шефиню давно стала крилатою.
Колись були керівники, тепер — шефи. Сучасність подарувала нам новий термін, але суть залишилася незмінною. Ідея Дня Шефа проста — працівники різних країн мають можливість привітати свого керівника. Звісно, шеф, як відомо, завжди правий і завжди найкращий, але ж хто відмовиться мати оригінальне свято, щоб зайвий раз почути на свою адресу приємні слова?
Ми ставимося до своїх шефів по-різному, подекуди даємо їм «друге ім’я» — з огляду на їхні особливості, звички, характер. Хтось із них стимулює нас працювати добрим словом і підтримкою, хтось — більш принциповий і вимогливий у ставленні до колег.
Напередодні свята ми вирішили запитати представників різних місцевих установ, фірм та організацій: а який у них шеф? Як називають його у колективі позаочі, чи є у нього «прізвисько»? Звісно, переходити на особистості ми не збираємося, але, можливо, хтось таки впізнає себе.
Сергій Миколайович: «Ми називаємо нашу шефиню «мамочка» — бо вона володіє усіма якостями керівника, попри те, що вона — жінка. Усе — під її наглядом, без неї нічого не вирішується, вона завжди приймає мудрі, серйозні рішення, від яких залежить багато чого у місті».
Пані Світлана: «А що тут вигадувати? Ми так і називаємо свого — «шеф». Куди від цього дінешся? Шефом своїм задоволені, він спокійний і дипломатичний, це дуже важливі для керівника риси. Настрій його визначаємо за кольором ділового костюму і краваток: якщо краватка у квіточку, — все буде добре, якщо темних тонів і «невесела», то й нам, ймовірно, буде непереливки».
Андрій: «У нашого є прізвисько — «Ніс». Колектив у нас чоловічий, треба за нами слідкувати — от шеф наш і ходить, винюхує, чи не зловживав хто…».
Олена Володимирівна: «Цікава ідея, треба буде придумати щось своєму шефу! Він, наприклад, дуже любить рибалку і завжди розповідає, якої величини рибу зловив. Може, назвати його «фантазер»?».
Цього дня варто згадати, що керівник — це робота без відпочинку, відповідальність за кожен крок, слово, підлеглих. З огляду на це, можна пробачити шефам деякі недоліки, адже вони ведуть за собою цілі колективи — різних за характером, статусом і досвідом людей. Згуртувати у єдине ціле, визначити спільну мету і успішно реалізовувати намічене — справа непроста, проте справжнім ентузіастам усе під силу. Тож, якщо маєте шефа, — не забудьте привітати його зі святом.
Юлія КЛИМЧУК