Пожежі та наслідки від них збільшуються

Пожежі та наслідки від них збільшуються

Протягом 2013 року на території міста і району виникло 108 пожеж, на яких загинуло 10 осіб. збитки від пожеж становлять 1307000 грн.
Протипожежний стан на об’єк­тах житлового фонду на сьогодні потребує значного покращання. Мешканці приватних житлових будівель влаштовують та експлуатують із порушеннями вимог пожежної безпеки електромережі і електроустановки, прилади опалення, а також проявляють необережність при поводженні з відкритим вогнем. У приватному житловому секторі складують грубі корма (сіно чи солому) поблизу доріг та повітряних ліній електропередач, трапляються випадки складування грубих кормів на горищах житлових будинків і сараїв, поблизу димових труб пічного опалення.
У сільській місцевості та містах на територіях із присадибною забудовою біля житлових будівель відсутні бочки з водою (вогнегасники), приставні драбини, які досягають даху, а на покрівлі — драбини, що доходять до гребеня даху; на стінах житлових будинків (воротах, хвіртках) відсутні таблички із зображенням інвентарю, з яким їх мешканці зобов’язані з’являтися на гасіння пожежі.
Не рідко виникають пожежі в будівлях і спорудах приватного жит­лового сектору громадян від грозових розрядів, оскільки дані будівлі і споруди розташовані на відкритій місцевості, особливо в сільський місцевості, та не захищені від прямих влучань блискавки і її вторинних проявів спеціальними пристроями блискавкозахистів.
Також не хочеться залишати без уваги протипожежний стан багатоповерхових будинків у місті. Часто мешканці даних будинків у підвальних приміщеннях влаштовують самовільні добудови, що захаращує шляхи евакуації, влаштовують самовільні електромережі з порушеннями вимог пожежної безпеки, захаращують віконні проямки, що перешкоджатиме гасінню пожежі у разі її виникнення. Трапляються випадки, коли підвальні та горищні приміщення захаращуються уживаними горючими речами та майном, що також може призвести до виникнення та розповсюдження пожежі у житлових будівлях, у багатьох під’їздах багатоповерхових будинків має місце захаращення шляхів евакуації на сходових клітинах, шляхом самовільного влаштування кладових приміщень, розташування на майданчиках сходових клітин вазонів та інших предметів.
Це свідчить про те, що жит­лово-комунальними під­приємствами міста та селищним і сільськими головами ігноруються питання забезпечення пожежної безпеки в багатоповерхових житлових будинках, а також на територіях населених пунктів селищної і сільських рад, не звертається увага на протипожежний стан приватного житлового сектору громадян, підвальних і горищних приміщень багатоповерхових будинків. У більшій частині сільських рад, що складає 70% від загальної кількості, та в житлово-комунальних підприємствах міста навчання населення правилам пожежної безпеки проводиться поверхнево, або взагалі не проводиться, чим порушується ст.8 Закону України «Про пожежну безпеку» та призводить до необізнаності населення з елементарних вимог правил пожежної безпеки в побуті.
Тому звертаючись до вас, шановні селищний і сільські голови району, керівники жит­лово-комунальних під­приємств міста, не залишати осторонь питання навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті, під час якого потрібно звертати увагу на забезпечення пожежної безпеки в багатоповерхових житлових будинках, а також на територіях населених пунктів селищної і сільських рад, а саме зобов’язати мешканців житлових помешкань усунути вищенаведені порушення та в подальшому їх не допускати.
Шановні мешканці житлових квартир багатоповерхових будинків і приватних житлових будинків! У разі необхідності чи виникненні незрозумілих питань щодо навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті, вимог пожежної безпеки, звертайтеся до органів Державного нагляду у сфері пожежної безпеки Новоград-Волинського району за телефоном: 5-46-47 чи за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 22.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, головний державний інспектор з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки Новоград-Волинського району