Порядок укладення та розірвання шлюбу з іноземцем

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Близько 10 років тому я одружилася з іспанцем та виїхала разом із ним за кордон. Але сімейне життя не склалось, та декілька років тому я повернулась назад до України. Тому прошу вас роз’яснити, який порядок укладення та розірвання шлюбу з іноземцем?
Антоніна У., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, дане питання є досить актуальним, оскільки багато українок виїхали на заробітки за кордон.
З часом значна частина із них там одружились. Хто для створення сім’ї, а хто для отримання громадянства. А зараз пішла зворотна тенденція. Багато жінок почали повертатися на батьківщину, де в них виникає нова проблема: як розірвати шлюб зі своїм закордонним чоловіком?
Сімейні правовідносини з іноземним елементом пов’язані одразу з двома, а іноді й більше, державами, і, відповідно, з двома або кількома правовими системами, які часто по-різному врегульовують питання шлюбу і сім’ї (встановлення шлюбного віку, умов вступу у шлюб, підстав та допустимості розірвання шлюбу, визначення належності і поділу майна подружжя, порядку стягнення аліментів на дитину та одного з подружжя тощо).
ПРАВО НА ШЛЮБ
Право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу (стаття 55 Закону України «Про міжнародне приватне право»). Особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є (стаття 16 Закону України «Про міжнародне приватне право»).
Форма і порядок укладення шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, а також між іноземцями або особами без громадянства визначаються правом України (стаття 56 Закону України «Про міжнародне приватне право»). Тобто у такому випадку застосовуються вимоги Сімейного кодексу України (СК).
Державна реєстрація шлюбу з іноземцем та особою без громадянства в Україні здійснюється відповідно до Сімейного кодексу, з дотриманням вимог щодо законності перебування іноземця та особи без громадянства на території України, підтвердження його сімейного стану та ін.
ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ШЛЮБУ З ІНОЗЕМЦЕМ
Дане питання врегульоване статтею 60 Закону України «Про міжнародне приватне право», яка передбачає, що правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, тобто правом тієї держави, громадянами якої вони є одночасно, а за його відсутності — правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один із подружжя все ще має місце проживання у цій державі. Наприклад, якщо подружжя, яке є громадянами різних держав, спільно проживало на території України і на час розірвання шлюбу хоча б один із них продовжує проживати на її території, то розірвання шлюбу здійснюється за законодавством України. У випадку відсутності такої ситуації — правові наслідки шлюбу визначаються правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв’язок іншим чином.
Спільним особистим законом подружжя, яке є громадянами України, незалежно від місця їхнього постійного проживання, є право України, а тому розірвання шлюбу між ними здійснюється за законодавством України.
Подружжя, яке не має спільного особистого закону, може обрати право, що буде застосовуватися до правових наслідків шлюбу, якщо подружжя не має спільного місця проживання або, якщо особистий закон жодного з них не збігається з правом держави їхнього спільного місця проживання. У такому випадку вибір права обмежений лише правом особистого закону одного з подружжя без застосування частини другої статті 16 Закону України «Про міжнародне приватне право». Угода про вибір права припиняється, якщо особистий закон подружжя стає спільним (частини друга, третя статті 60 Закону України «Про міжнародне приватне право»).
ПРИПИНЕННЯ ШЛЮБУ
Розірвання шлюбу в Україні не залежить від громадянства подружжя і здійснюється на підставах і в порядку, передбачених Главою 11 Сімейного Кодексу України.
Статтею 110 СК України встановлено, що позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.
Але у випадку, коли один із подружжя є іноземцем, важливо правильно визначити, до якого саме суду слід звертатись.
Згідно із ч.10 ст.110 ЦПК України, позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред’являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.
Тобто, якщо ваш закордонний чоловік проживав у м.Новоград-Волинський або має якесь майно тут, а на даний час вам не відомо, де він проживає, то ви можете звернутись із позовом до Новоград-Волинського міськрайонного суду.
Якщо обидві сторони проживають за її межами, то за клопотанням позивача підсудність визначається ухвалою судді Верховного Суду України. У такому самому порядку визначається підсудність справи про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, які проживають за межами України.