Звягельський календар

1577 рік — у місті проживало 30 ремісників, 50 торговців та велика кількість ловців, стрільців та бортників.
1796 рік, 12 грудня — імператор Павло Перший прийняв Указ «Про новий поділ держави на губернії», в якому зазначено «…Из бывшей Польской Украйны, Волынии и Подолии, к Империи Нашей присоединенной, составить две Губернии: Подольскую и Волынскую».
Центром Волинської губернії до 1804 року був Новоград-Волинський. До складу губернії входили повіти: 1 — Володимирський; 2 — Дубенський; 3 — Житомирський; 4 — Заславський; 5 — Ковельський; 6 — Лабунський; 7 — Луцький; 8 — Новоград-Волинський; 9 — Овруцький; 10 — Острозький; 11 — Рівненський; 12 — Старокостянтинівський.
1811 рік — у Новограді-Волинському у службових справах перебував Денис Давидов, герой Вітчизняної війни 1812 року з Наполеоном, генерал-лейтенант, російський поет, найбільш яскравий представник «гусарської поезії».
1833 рік — на Троїцькому кладовищі (нині вул.Радянська) на кошти унтер-офіцера у відставці побудована церква Різдва Пресвятої Богородиці. На цьому кладовищі були поховані власник пивоварного заводу А.Балон, а також підполковник 18-го Вологодського полку П.Здаєвський, який загинув у серпні 1914 р. у Галичині. У 1930-х роках кладовище було закрите для поховань.
1908 рік — у місті збудований та почав давати першу продукцію пивоварний завод. На пивзаводі встановили сучасне на той час обладнання: котли, насоси, холодильник для охолодження пива з пропускною потужністю у 450 відер на годину. Власники — чеські переселенці Балон Антон Антонович, Сікора Іван Іванович, Вольф Олександр Вікентійович.
1928 рік — на вул.І.Франка (навпроти ЗОШ №2) побудовано двоповерховий житловий будинок для робітників партійного активу.
1944 рік, 9 грудня — на сесії міської ради заслухано звіт про роботу міського комунального господарства. Відзначено, що на повну потужність працює 15-ти кілометрова водогінна мережа, електростанція, асенізаційний обоз, міська лазня, готель, перукарня.
2002 рік, 12 грудня — урочисто введено в експлуатацію газову мережу на вул.Янки Купали та 50-років Жовтня.