Французи вдячні Україні за професіоналізм військових

Французи вдячні Україні за професіоналізм військових

НЕВДОВЗІ З КОСОВО ПОВЕРТАЮТЬСЯ НАШІ МИРОТВОРЦІ
У грудні 2012-го року у Сербію з миротворчою місією вперше в історії Збройних Сил України відбув підрозділ 12-го інженерного полку. Військовослужбовці повезли з собою у Косово 13 одиниць важкої інженерної техніки, а сапери прихватили ще й професіонала з пошуку мін — «кавказця» Ларса. Зовсім скоро — 24 грудня — військові інженери у складі національного контингенту, разом із солдатами миру з 30-ї ОМБр, мають повернутися додому, де їх чекають рідні, близькі та колеги з 8-го армійського корпусу. Пропонуємо вам інтерв’ю із заступником командира національного контингенту з оперативного забезпечення. Майор Сергій Цвіляк раніше за підлеглих відбув спочатку до Косово, а днями повернувся в Україну.

— Ви на два місяці раніше за підлеглих поїхали до Косово. З якою метою і які завдання покладені на інженерну роту?
— Так, після призначення на посаду заступника командира, я ще у листопаді 2012-го року приєднався до складу військ КФОР для організації зустрічі інженерного підрозділу у Косово та з’ясування покладених завдань. Серед них — перевірка місцевості на вибухонебезпечні предмети та їх знищення, забезпечення свободи пересування військ, виконання загальних інженерних робіт.
— Наскільки важко було у ролі першопрохідців на чужині?
— Підготовка та переміщення важкої інженерної техніки залізничним транспортом виявились найважчими етапами, що забрали чимало часу та сил. Зокрема, через особливості дорожніх споруд, гірської місцевості, габаритів інженерної техніки.
— Офіційно ротація інженерів мала тривати шість місяців, але їх перебування продовжили до року. Чим це було викликано?
— Термін перебування першої інженерної ротації триває вже 11 місяців, а загалом становитиме рік, що відповідає терміну перебування у місії усіх українських миротворчих контингентів.
— Наскільки небезпечною є нині ситуація у Косово?
— На даний час ситуація є стабільною і не несе загрози життю військовослужбовців.
— А чи траплялися із миротворцями у Косово якісь надзвичайні ситуації?
— Напружена ситуація у країні була під час проведення місцевих виборів влади. У цей час підрозділ був неодноразово приведений у повну бойову готовність.
— Ви особисто не вперше буваєте за кордоном. Чим відрізняється місія у Косово?
— Особисто для мене Косово — це перша місія, яка залишила найбільші враження та набутий міжнародний досвід у моїй військовій кар’єрі. Тому що раніше я мав досвід лише у міжнародних навчаннях та тренуваннях.
— Часто доводиться чути про порівняння українських миротворців із військовими з інших країн. Що ви можете сказати про кваліфікацію та імідж воїнів інженерної роти?
— Перший український інженерний підрозділ у Косово міжнародні військові експерти оцінили на високому професійному рівні, адже військовослужбовці спроможні виконати будь-які завдання з оперативного забезпечення. Підрозділ знаходиться під командуванням французької сторони, яка висловлює вдячність нашій країні за професіоналізм та військову дисципліну.
— Зарплата наших миротворців донедавна була серед найнижчих з-поміж інших контингентів, але при цьому — десь у сім разів вища, аніж зарплата військових в Україні. Наскільки це позначається на патріотизмі і бажанні повертатися до лав української армії?
— Грошове забезпечення українських миротворців сьогодні не має великої відмінності від інших країн-учасниць, завдяки чому професіоналізм та патріотизм українських військовиків вкотре підвищився. Внести нове і актуальне, змінити військо у кращий бік — ці завдання є і будуть.
— Дякую за розмову.
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК