Наслідки «веселих свят»

Часто наслідками свят стають алкогольні отруєння. Отруєння алкоголем викли­кається токсинами, що виробляються після проникнення етанолу в кров, де вражається центральна нервова система, серцево-судинна система, дихальні шляхи, також уражаються нирки і печінка.
При надмірному вживанні алкоголю печінка не може самостійно переробляти токсини, що утворилися від продуктів розпаду алкоголю. Після чого відбувається зворотній процес, токсини отрути назад потрапляють в головний мозок, внутрішні органи, чим викликається алкогольне отруєння.
Легка і середня стадія отруєння алкоголем характеризується зниженням мозкових функцій, не адекватною поведінкою. Якщо у людини не спостерігається вираженого отруєння — блювоти, зниження температури, нудоти й інших симптомів — тоді людина занурюється у сон. Зранку з’являється синдром похмілля, який характеризується головним болем, нудотою.
Важка інтоксикація частіше спостерігається при вживанні великої кількості алкоголю за короткий час. У хворого відзначається нудота, багаторазова блювота, у свідомому чи не свідомому стані. Нерідко спостерігається мимовільне сечовипускання, часте дихання. У більш важких випадках може наступити параліч дихального центру; відзначаться зниження температури, судоми, порушення роботи серця, можливий розвиток коми, що, зрештою, призводить до смерті. Тому дуже важливо, щоб у період отруєння поруч із хворим перебувала людина, яка зможе надати першу допомогу.
Вона складається із промивання шлунка, застосування сорбентів: активоване вугілля (іноді застосовують розчин соди, який потрібно розвести на 1 л води).
До приїзду лікарів недопускати, щоб хворий втрачав свідомість.
При отруєнні алкоголем, як протиотруйне вживати дуже міцний гарячий чай із молоком. Можна випити 20 крапель м’ятного спирту на стакан холодної води — полегшення наступить миттєво.
Здавна для зняття похмілля після прийому алкоголю в народі використовують капустяний або огірковий розсіл. Ефект досягається завдяки нормалізації сольового балансу в крові.
Цій категорії пацієнтів, як жодній іншій, потрібна підтримка сім’ї і допомога кваліфікованих фахівців.
К.БУСЛЕНКО, лікар-нарколог Новоград-Волинського міськрайТМО