Про переваги виплати пенсій через банки

Своєчасність та повнота виплати пенсій знаходиться в прямій залежності від надходження та раціольного витрачання коштів Пенсійного фонду. Одним із напрямків економного використання коштів є виплата пенсії через вкладні рахунки пенсіонерів у банківських установах. Адже за виплату пенсії через відділення поштового зв’язку Пенсійний фонд сплачує великі кошти. Так, у 2013 році сплачено поштовикам понад 3 мільйони гривень. Банками ж послуги з виплати пенсій надаються безкоштовно, а тому у 2013 році зекономлено більше 2 мільйонів гривень за рахунок неоплати поштового збору за виплату пенсій банківськими установами. Чим більша буде економія коштів за рахунок виплати пенсій через банківські установи, тим більше підвищуватиметься розмір пенсій пенсіонерам міста і району.
Одним із важливих заохочуючих заходів отримання пенсій через банки є нарахування відсотків на залишки коштів на рахунку пенсіонера. Для непрацюючих пенсіонерів — це один із засобів поповнення власного бюджету. Запроваджено виплату пенсій через пластикові картки. Використання пластикової картки для отримання пенсії є досить зручним. Не потрібно чекати на листоношу дома, тоді як доставка пенсії через пошту (а пенсіонер відсутній протягом 1-2 днів) пенсія повертається на виплатний центр і її можна отримати лише через місяць, або й більше. Крім того, за допомогою карткового рахунку пенсію можна отримати в будь-який час і в потрібній кількості у будь-якому населеному пункті країни, де розміщені банківські установи. З вибором банківської установи пенсіонер має визначитись самостійно.
Управлінням заключено угоди про надання послуг щодо зарахування та виплати пенсійних коштів із 12-ма банківськими установами. Одними з перших, з ким почав співпрацювати Пенсійний фонд, є АТ «Державний ощадний банк України», АТ «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ КБ «Приватбанк». Вони обслуговують відповідно 28,2%, 17,4% та 43,7% одержувачів пенсій через вкладні рахунки. Решта банків мають значно менше навантаження з обслуговування пенсіонерів.
Станом на 1 січня 2014 року чисельність одержувачів пенсій через банківські установи складала понад 11 тисяч чоловік, що становить 67% від чисельності пенсіонерів, які проживають у зоні обслуговування банків. Виплачено пенсій і допомог через банківські установи протягом 2013 року — понад 169 мільйонів, що становить понад 40% усіх видатків на виплату пенсій і допомог.
Н.МИХАЛЬЧУК, начальник відділу виконання бюджету, бухгалтерського обліку та контролю за використанням коштів, головний бухгалтер