«Отец, я против тебя воевать не буду!»

«Отец, я против тебя воевать не буду!»

Такі слова свого сина, котрий проживає в Росії (в Магадані) і служить у тамтешніх збройних силах, як приклад того, що пересічні росіяни також далекі від думки про війну з Україною, привів звягельчанин під час велелюдного народного віча — найбільш масового серед усіх, що проходили впродовж останніх місяців у Новограді-Волинському. Події в Криму, а також тривожні повідомлення про скупчення російських військ на східних кордонах України не залишили байдужих. У час, коли Україна опинилася на межі збройного конфлікту, свою згуртованість продемонстрували і новоград-волинці, зібравшись у понеділок на площі Лесі Українки.
Секретар міської ради Василь Михальчук доповів про ситуацію в місті, підкресливши, що всі підприємства, організації, служби працюють у звичному режимі. У місцевому військкоматі, як і по всій країні, проводяться навчальні збори та робота щодо комплектування штату. Василь Іванович зачитав заяву-звернення виконкому Новоград-Волинської міської ради та громадської ради при міському голові, яку буде надіслано вищестоящим органам влади, містам-побратимам Новограда, а також керівництву Російської Федерації. Дещо згодом звернення до Голови Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації В.І.Матвієнко — уродженки Хмельниччини — підготувала міська організація жінок.
Так званим, «вільним мікрофоном» скористалося чимало бажаючих виступити. «Руки прочь от Украины!» — позицію міської організації ветеранів, яка налічує декілька тисяч ветеранів війни, праці, учасників бойових дій, оголосив її голова В.Парфьонов.
Інші виступаючі, зокрема жінки, закликали новоград-волинців не бути байдужими, нарешті прокинутися від того сну, від інертності, в якій зазвичай перебуває більшість звягельчан під час знакових подій у державі.
Заступник командира 30-ї окремої механізованої бригади по роботі з особовим складом В.Стасієв повідомив, що підрозділи бригади приведені у стан повної бойової готовності, готові до виконання завдань, якщо такі будуть перед ними поставлені. Водночас особовий склад наразі перебуває у пункті постійної дислокації, — підкреслив Стасієв у четвер,
6 березня, у розмові із кореспондентом «Звягеля», спростовуючи чутки, які ширяться містом, що, нібито, окремі підрозділи бригади вже вирушили у напрямку Києва і Херсонщини.
Тим часом загони народної самооборони, сформовані у місті з добровольців, провели тренування на військовому полігоні, що поблизу села Перемога. Як кажуть: «Хочеш миру — готуйся до війни».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Іллі СІМЧУКА