Жодна копійка не буде використана не за призначенням!

Жодна копійка не буде використана не за призначенням!

ВІЙСЬКОВІ РОЗПОВІЛИ, ЯК ОСВОЮЮТЬ БЛАГОДІЙНІ КОШТИ, ЗІБРАНІ НАРОДОМ НА АРМІЮ
З початку березня українська армія приведена до вищого ступеня бойової готовності, у зв‘язку з подіями у Криму. Складна політична ситуація одразу засвідчила, що наші Збройні Сили мають багато проблем. Зрештою, куди вони могли подітися, якщо понад два десятки років у незалежній Україні зміцнювали армію лише «на папері»? Аби зрозуміти, до чого це призвело, не потрібно бути кадровим військовим. Втім, у таких умовах українці вирішили не нарікати, а діяти. Активність, з якою люди взялися підтримувати українське військо, стала приємною несподіванкою для всіх. Завдяки спільному патріотизму, значно зріс бойовий дух військових та покращилися армійські справи.

На благодійний рахунок, створений для допомоги нашому гарнізону (станом на 02.04.14 р.), надійшло 617 тисяч гривень: 233 тисячі — від мешканців міста і 384 тисячі — від жителів району. Така згуртованість зобов’язала керівництво гарнізону прозвітувати перед громадою. З цього приводу у середу, 2 квітня, відбулася прес-конференція.
— Наша зустріч назрівала давно, — розпочав звіт заступник командира 30-ї ОМБр по роботі з особовим складом Василь СТАСІЄВ. — Усвідомлюємо, що є необхідність максимально прозоро довести до громади, яким чином використовується допомога. Тим паче тому, що будь-яка благодійна справа, пов’язана з грошима, нерідко обростає негативними чутками.
Як розповіли військові керівники, за благодійні кошти вдалося «закрити» чимало проблем гарнізону. Зокрема, закуплено акумуляторні батареї до бронетанкової та автомобільної техніки, необхідні автозапчастини. Нещодавно до цього питання нарешті долучилося і Міноборони, тож питання неукомплектованості військової техніки нарешті має шанси бути знятим з багаторічного «порядку денного». Для переміщення техніки придбано в’язальний дріт, дерев’яний брус, предмети першої необхідності для військових. Допомогу відправлено у райони виконання бойових завдань, інша використовується для забезпечення мобілізованих, а це — близько 2 тисяч військовозобов’язаних.
Серед спонсорів, військові відзначили Баранівську громаду, яка придбала для своїх військовозобов’язаних 176 спальних мішків і особисто їх вручила. Таких прикладів насправді дуже багато.
— Усім небайдужим людям хочемо подякувати і запевнити, що всі кошти та матеріальні засоби використовуються винятково за призначенням, для потреб гарнізону. Жодна копійка не буде використана не за призначенням, — наголосив Василь Стасієв.
На цьому ж акцентував заступник командира 54-го розвідувального батальйону по роботі з особовим складом Євген ПЕДЬКО:
— Для нашого батальйону було закуплено запчастин, акумуляторних батарей, медичного та речового майна на суму 78 тисяч 855 гривень 99 копійок, — до копійки прозвітував заступник. — Зараз очікуємо допомогу від ТОВ «Церсаніт-інвест» на 40 тисяч гривень. У такому разі загальна допомога для нашої частини складатиме близько 118 тисяч. Кошти надходять не готівкою, а конкретними видами майна. Усе — на суворому контролі та обліку, щоб не було нецільового використання. Зв’язатися з приводу інформації можна за телефоном: (063) 193-49-48.
Тема спекуляцій у війську, що поширилася містом, досі не була прокоментована військовими офіційно. Як запевнили на прес-конференції керівники частин гарнізону, подібні факти є неприпустимими та злочинними. Тому вважають, що, у разі виявлення ганебних явищ, відповідати військовослужбовці повинні за законами військового часу.
— Особисто командуванням жодного такого випадку зафіксовано не було, хоча за цим ретельно стежимо, — зазначив Василь Стасієв. — Тому хочу звернутися до громади: якщо вам відомо щось про розкрадання майна, то повідомляйте за телефоном: (093)-689-73-79. Запевняємо, що не збираємося покривати це явище. Враховуючи те, що люди віддають для армії останнє. Інколи пересічні громадяни можуть неправильно розуміти ситуацію. Наприклад, через особисті зв’язки наші військовослужбовці домовилися заварити паливні баки та вивезли їх за територію КПП у найближчий гараж, а хтось «збоку», побачивши це, вирішив, що продали три бочки пального…
Як повідомила заступник голови РДА Наталія Даниленко, перевіркою використання благодійних коштів займалася спеціальна ревізійна комісія. До її складу увійшли представники самооборони, економісти, юристи та інші фахівці. Порушень не встановили — все придбане майно є у наявності та належно використовується. Контролюють це питання і робочі групи при міській та районній радах. Щоденно, з 9 до 16 години, у Будинку рад працює громадська приймальня, де кожен може отримати необхідну інформацію.
Юлія КЛИМЧУК