Новоград-Волинський на сторінках газети «Соціалістичне Полісся»

Новоград-Волинський на сторінках газети «Соціалістичне Полісся»

(Продовження. Початок у №№15, 16 від 11, 18.04.14)

1937 РІК
На кінець 1937 р. у місті нараховувалось 14 механізованих підприємств і 8 артілей промислової кооперації, на яких працювало 1350 робітників («СП» від 5 листопада).
Радіовузол на вул.Пушкіна, 1957 р.

Промартіль «Змичка» займалася пошивом одягу, мала швейні майстерні та прядильний цех. Промартіль «Трудхарчовик» виготовляла кондитерські вироби, мінеральні води, ковбасні вироби, морозиво, патоку. Артіль інвалідів ім.Петровського спеціалізувалася на ремонті годинників і металоремонті, займалася виробництвом мінеральних вод, кондитерських і ковбасних виробів, випіканням хліба. Промартіль «Победа» займалася пошивом і ремонтом взуття, артіль ім.Тельмана — ремонтом і виробництвом побутових речей, фотографіями. Промартіль ім.Кірова виробляла вірьовки з відходів льоноволокна («СП» від 15 червня).
Артіль «Мебельщик» виробляла шафи. У 1936 р. були добудовані складальний і сушильний цехи. У поточному році артіль мала засвоїти випуск буфетів, туалетних столиків, меблів для дошкільних навчальних закладів («СП» від 5 січня). Завод мінеральних вод відкрив новий цех із виробництва газованої води. Денний випуск продукції становив 3200 л.
Тут виробляли ситро, газовану воду, квас, журавлиний, яблучний, вишневий і брусничний напої («СП» від 27 лютого).
Навесні по вул.Шевченка відкрилась майстерня з ремонту веломашин («СП» від 18 квітня). У червні по вулиці Леніна мав відкритися новий меблевий магазин. Крім меблів, у ньому передбачався продаж порцелянових, фаянсових і скляних виробів, а також електротоварів («СП» від 1 червня).
До новобудов 1937 р. належить також молочна кухня по вул. Радянській («СП» від 12 березня і 5 листопада). Зараз цей будинок, за спогадами старожилів, займає друкарня.
Цього ж року була прокладена і забрукована нова вулиця («СП» від 5 листопада). Згодом її назвали вул. Кірова. А вулиця Бухаріна, за рішенням президії міськради, була перейменована на вулицю Островського («СП» від 3 квітня). У місті планувалося будівництво нового хлібозаводу потужністю 70 т хліба на добу («СП» від 10 червня).
Хоча виробництво електроенергії в місті у 1937 р., порівняно з 1935 р., зросло майже у чотири рази, електростанції продовжували працювати погано. Так, наприклад, у ніч із 10 на 11 березня все місто залишилося без електроенергії. Через це газета «Соціалістичне Полісся» вийшла із запізненням на 10 годин, а демонстрування кінокартини «Доповідь тов.Сталіна» зірвалося («СП» від 12 березня і 5 листопада).
11 січня мали розпочатися заняття у новій середній школі №7, яку прийняла до експлуатації комісія облнаросвіти («СП» від 8 січня). У листопаді вона складалася з 17 класів, у яких навчалося 540 учнів («СП» від 12 листопада). А у березні розпочалося будівництво нової десятирічки №3 по вул.Міжнародній, що закінчилося напередодні свята Жовтневої революції. Наприкінці року в ній нараховувалося 666 дітей і 22 вчителя («СП» від 12 березня, 5 листопада).
На початку нового навчального року в семирічній школі №10 по вул.К.Лібкнехта було 11 класів, у т.ч. — 5 паралельних і 364 учні. У десятирічній школі №2 додалось понад 200 дітей, організовано 4 нових паралельних класи («СП» від 4 вересня, 12 листопада). Згадується також початкова школа №8 («СП» від 12 вересня). Вона займала будиночок поруч зі школою №10.
Будинок на вул.Радянській, який займав піонерський клуб, давно вимагав ремонту. У залі для глядачів на 150 місць сипалася стеля. Дитяча бібліотека, що мала понад 6000 книжок, містилася у невеликій кімнаті, в якій ніде було повернутися. При клубі працювали музичний і шаховий гуртки. Струнний оркестр під керівництвом Фельдмана з великим успіхом виступав на міській та окружній олімпіаді української музики і танцю («СП» від 18 березня).
У приміщенні школи №2 працювала середня школа для дорослих («СП» від 28 травня). У лютому Окрздороввідділом було відкрито Новоград-Волинську дворічну школу медсестер і акушерок. На той час у ній навчалося 90 чоловік. У 1937 р. вона містилася по вул.Урицького, №4, у приміщенні 1-ї школи («СП» від 4 лютого і 27 серпня).
До свята 1 Травня в міському Парку обладнали танцювальний майданчик, естраду для оркестру і дитячий спортивний майданчик («СП» від 1 травня). 26 червня тут відкрився новий літній кінотеатр на 400 місць. Проте обіцяна музика на естраді не грала, у парку горів лише один електричний ліхтар («СП» від 21 червня, 26 червня і 22 липня).
Збірна команда міста успішно виступала у Всеукраїнському футбольному розіграші.
У півфіналі новоград-волинці перемогли збірну Коростеня і зустрілися з командою міста Гришине (Донбас). Фінальна зустріч відбулася 6 вересня на стадіоні «Динамо» і, незважаючи на присутність кількох тисяч вболівальників, закінчилася поразкою господарів із рахунком 1:2 («СП» від 24 серпня і 8 вересня).
Наприкінці серпня на території міської лікарні мали ввести в дію двоповерховий пологовий будинок на 30 ліжок («СП» від 9 серпня). У цей самий час вперше згадується про влаштування «Швидкої допомоги» при міській поліклініці. Її здійснював півторатонний автомобіль, на кузові якого стояв тапчан для хворого («СП» від 23 серпня).
У середині вересня по вулиці Міжнародній відкрився новий електролікувальний заклад. У ньому було обладнано кабінети електролікувальних процедур (ванни, дарсонваль, гальванізація), електроосвітлювального лікування і теплових процедур («СП» від 18 вересня). 19 серпня на вул. Больнічній, №4, відкрився новозбудований дезінфекційний пункт («СП» від 24 серпня).
Згідно з постановою міськради, з 1 лютого по 1 березня місцевий відділ зв’язку та радіовузол (Пушкінська, №15) проводили реєстрацію всіх радіоприймачів. У разі виявлення незареєстрованих радіоприймачів власники таких підлягали штрафові до 100 крб. або примусовій праці до 30 днів («СП» від 8 лютого). На 1 липня в місті було 812 радіоточок («СП» від 6 липня).
У газетних публікаціях 1937 р. згадуються адреси деяких установ: вул.Шевченка, №3 — Окрземвідділ, Міжнародна, №51 — міськфінвідділ, Волі, №13 — контора електростанції, Свердлова, №10 — Укрплодоовоч, Пушкінська №25 — Заготскот, Леніна №15 — дитсадок ім.12-річчя РСЧА, Міжнародна, №94 — окрздороввідділ, Міжнародна, №43 — будинок наросвіти, К.Лібкнехта, №31 — ліспромгосп.
На березневому пленумі міськпарткому О.Абаш був виключений із членів пленуму. Першим секретарем міськпарткому обраний І. Ромашко («СП» від 30 березня, 4 травня, 20 липня). Пізніше згадується секретар окрпарткому Семенов («СП» від 20 липня). 28 березня відбулося засідання президії міської ради. Президія доручила П.Я.Гончаренку виконувати обов’язки голови міськради («СП» від 30 березня).
У багатьох номерах друкуються статті, в яких викриваються «вороги народу». Такими виявилися замісник голови окрвиконкому Виноградов і завідуючий окрфінвідділом Бредс, яких виключили з партії, голова окркомітету Червоного Хреста Фуфигін. («СП» від 20 липня, 28 липня). На липневому пленумі М.Д.Межуєва, як знятого обкомом КП(б)У з посади голови окрвиконкому, було виведено з членів пленуму і бюро окрпарткому («СП» від 1 серпня). Як «шкідників» знято з роботи працівників редакції Вітовецького, Камфера, Котляра, Чорнобая, Бродфайна та ін. («СП» від 6 серпня). Така сама доля спіткала директора маслозаводу Килимника, начальника окрвідділу зв’язку Продана, директора школи №2 Рижка, директора школи Майстренка, керівника окрвідділу народної освіти Щербину та ін. («СП» від 14 серпня, 21 серпня, 3 вересня, 3 жовтня).
Восени відбувся суд над «контрреволюційною шкідницькою зграєю, яка діяла в Новоград-Волинському окрземвідділі». 5 чоловік засуджено до розстрілу, одного — до 12 років і ще одного — до 15 років ув’язнення («СП» від 23 жовтня).
Починаючи з серпня 1937 р., посаду редактора «Соціалістичного Полісся» обіймав Г.Толчинський. А з 15 жовтня, після ліквідації Новоград-Волинського округу і створення Житомирської області, ця газета стала органом міськкому КП(б)У та міськради і виходила на 4 сторінках.
(Далі буде)
Леонід КОГАН, краєзнавець