Пенсії багатодітним матерям

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я — багатодітна матір та збираюсь виходити на пенсію. З якого віку я маю право вийти на пенсію та на яку пенсію можу розраховувати.
Галина Н., Новоград-Волинський район

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Найдорожчим скарбом будь-якої країни є люди. Попри це, чи не щороку статистика засвідчує зменшення кількості населення в Україні. Тому є логічним і правильним, що держава повинна надати додатковий стимул для покращання демографічної ситуації, зокрема, шляхом створення додаткових пільг та преференцій для багатодітних матерів.
ПЕНСІЙНИЙ ВІК ДЛЯ БАГАТОДІТНИХ МАТЕРІВ
Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу.
За вибором матері або у разі її відсутності, якщо п’ятьох або більше дітей виховував батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менш як 20 років страхового стажу.
Отже, для того, щоб батькові було призначено дострокову пенсію (в 55 років) до пенсійної установи подається заява матері про згоду щодо призначення пенсії батькові або документи, які засвідчують її відсутність (свідоцтво про смерть, рішення суду про визнання її безвісти відсутньою, ін.).
Також право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у тому числі усиновлених), незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
РОЗМІР ПЕНСІЇ
Розмір дострокової пенсії визначається згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виходячи зі страхового стажу та середньомісячної заробітної плати особи, яка звертається за призначенням пенсії.
При цьому до стажу також враховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.
Крім цього, багатодітні матері також підпадають під дію Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», який передбачає встановлення громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо, пенсій за особливі заслуги.
Пунктом 8 статті 1 даного Закону передбачено встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до 6-річного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.
Відповідно до статті 5 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», багатодітні матері, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на пенсію за особливі заслуги, яка встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, згідно із законом, і виплачується у розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.
Розмір пенсії за особливі заслуги визначається в кожному окремому випадку Комісією зі встановлення пенсій за особливі заслуги при облдержадміністрації — в залежності від кількості дітей від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У разі присвоєння багатодітній матері звання «Мати-героїня», розмір пенсій за особливі заслуги цією ж Комісією перераховується у розмірі 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ
Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами. Якщо заява про встановлення пенсії за особливі заслуги надсилається поштою і при цьому подаються всі необхідні документи, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається дата, вказана на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. У разі, коли до заяви додані не всі необхідні документи, орган, що здійснює підготовку документів для встановлення пенсії за особливі заслуги, повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше 3 місяців з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.
Нараховані суми пенсії за особливі заслуги, які з тих чи інших причин своєчасно не були одержані пенсіонером, виплачуються за минулий час, але не більш, як за 3 роки, що передували зверненню за їх одержанням.
Суми пенсії, не одержані пенсіонером своєчасно з вини органу, що призначає або виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.