Як уберегти свій будинок від крадіїв

За статистикою, серед злочинів проти власності квартирні крадіжки здійснюються найчастіше, а довести провину — важко. Легше попередити такі небажані випадки.
— Кримінальна практика свідчить, що здебільшого зловмисники проникають у квартири чи домівки за відсутності господарів, — розповідає Сергій РЯБОШАПКА, начальник міліції Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області. — Майже 60 відсотків таких крадіжок скоюється за «наводкою». Тому дуже важливо, щоб злодії не знали, коли вас немає вдома, які цінності маєте у своєму помешканні. У більшості випадків злодій не проникне у квартиру, коли не буде переконаний, що господарі залишили її на тривалий час. Отже, коли вирушаєте у відпустку, виїжджаєте до родичів, не кажіть про це без потреби. Лише обмежене коло людей повинно знати, на який час ви залишаєте помешкання.
Злодії, як правило, потрапляють до чужої квартири через вхідні та балконні двері, вікна і кватирки. Вікна та балконні двері необхідно оснастити металевими гратами. Особливо це стосується помешкань першого і останнього поверхів та тих, до вікон яких підведені пожежні драбини, дістають гілки дерев тощо. Щоб уберегти такі квартири від злодіїв, до решіток також треба підвести сигналізацію.
Квартирні злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. За найменшої підозри щодо людини, яка цілими днями без діла тиняється біля вашого будинку, повідомте свого дільничного інспектора міліції або зателефонуйте до чергової частини міліції.
Проникнути в будинок чи квартиру в присутності мешканців злочинці можуть тільки тоді, коли господарі надто безпечні і відчиняють будь-кому. Така легковажність може дорого коштувати. Відмовляйтесь від пропозицій незнайомців, які хочуть поворожити у вашій квартирі, перепеленяти дитину, напитися води, дати ліків і тому подібне. Як правило, такі відвідини завершуються крадіжками. Щоб уникнути втрати майна, треба бути особливо обережним при спілкуванні з незнайомцями.
Найбільш надійним захистом від пограбування квартири є встановлення кнопки тривожної сигналізації з підключенням до пульту централізованої охорони. Реагують на такий сигнал спеціально підготовлені наряди міліції — Державна служба охорони. Для її встановлення треба звернутися до територіального підрозділу. У квартирах, які були під охороною, крадіїв затримують у 99 відсотках.
Якщо не по кишені встановлення сигналізації, то час скористатися простими, але дієвими рекомендаціями. Не запрошуйте сторонніх, незнайомих вам людей у свій дім. Не повідомляйте домашню адресу та номер телефону стороннім без потреби. Загубивши ключі, негайно замініть замки, а також зміцніть двері додатковими засовами. Не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках. Не відчиняйте двері, не з’ясувавши, хто саме до вас прийшов.
Коли ви повернулися додому і виявили зламаними або відчиненими вхідні двері, у такому разі рекомендуємо: не заходити у квартиру, звернутися за допомогою до сусідів, терміново викликати міліцію, не заходячи до помешкання, перевірити, чи немає там сторонніх, наглядайте за квартирою до приїзду працівників міліції. Коли побачите злочинців і не матимете змоги їх затримати, то запам’ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер і колір автомашини, у якому напрямку вони від’їхали.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ УМВС України в Житомирській області