Газету «Звягель» звинувачено… у сепаратизмі

Коли у минулому номері «Звягеля» була надрукована стаття з Інтернету «Боец житомирского батальона «Полесье» об участии 30-й бригады в АТО, дезертирах и готовности воевать», то її зустріли по-різному. Попри те, що цей матеріал, ще до виходу газети, багато хто вже бачив у мережі або на загальноукраїнських телеканалах. Хтось побачив у надрукованому звинувачення на свою адресу, окремі люди звинуватили наш редакційний колектив у сепаратизмі і потуранні російському агресору. Втім, більшість людей реально оцінюють ситуацію, тому погодилися з багатьма аспектами, викладеними у матеріалі. Якщо хтось вбачає у цьому намір посварити людей, хочемо запевнити, що таку позицію ми, газетярі, ніколи не ставили собі за мету. Бо мета нашої щоденної роботи в іншому — говорити про недоліки суспільства, щоб вони були усунені.
Особисто я виховувалася у сім’ї військовослужбовця і завжди відчувала особливість цих людей, помітну не для усіх. Їх міцну силу духу, незламність гідності, патріотизм, про який не кричать на кожному кроці. У часи загрози, зокрема, як сьогодні, справжні військові лише підтверджують це — діями, готовністю захищати.
Напевно, тому військові, зайвий раз підтверджуючи дисциплінованість характеру, на цю статтю відреагували без зайвої істерії, гідно. Люди, котрі перебувають зараз у зоні АТО, чиїм життям загрожує небезпека і чий обов’язок, попри усі складнощі, захищати Україну, у неофіційних розмовах ці військові та їх родичі, з якими мені довелося поспілкуватися, погодилися — у статті, яка викликала резонанс, чимало правди про стан української армії. Перекладати провину за проблеми в державі на «Звягель», який передрукував статтю, звинувачуючи колектив у всіх «смертних гріхах», не є ознакою демократичного суспільства. Для мене, як для журналіста, це ознака провінційного підходу до роботи газети, коли думають, що журналісти працюють для того, щоб писати винятково «красиво».
Якби у провінційному Новограді це розуміли, тоді б у надрукованій статті не шукали таємний прихований сенс і не задавали питання колективу на кшталт: «У чому мета публікації?» У ЗМІ, шановні, мають право бути висвітлені різні точки зору, і не завжди такі, які усім до вподоби. І якщо так сталося, то у демократичних ЗМІ вам завжди нададуть можливість висловити власну думку. Що ми і зробили, надаючи можливість усім, хто бажає, відповісти. Жодним чином не маючи на меті нікого образити.
Стаття викликала чимале обурення волонтерів центру, який займається збором допомоги нашим військовим. Зауважимо, що жодних прізвищ у матеріалі не було, а редакція не може вибачатися перед усіма, хто ті чі інші слова здатен сприйняти на власну адресу. Бо тоді, зрозумійте, уся газета перетвориться на суцільне вибачення. Попри це, дехто сприйняв саме на свою адресу слова про те, що різні фонди заробляють на цій благодійній справі великі гроші… Ми ж цілком усвідомлюємо, що робота зі збору коштів на армію надто важка, тим паче, коли суспільство зневірене, і за кожну копійку потрібно відповідати. «У Новограді фонд працює прекрасно і злагоджено, нам вдалося отримати довіру людей, громада об’єдналася, а ці хлопці вирішили обілляти брудом нашу роботу», — сказав директор лісгоспу Степан Нусбаум. — Давайте усі об’єднаємося, а не будемо розколювати суспільство…»
Військовослужбовці усіх частин гарнізону запевнили, що допомога громади і фонду, який організував роботу зі збору коштів, надзвичайно суттєва і важлива для їх колективів. Ця робота прозора і чітка, уся надана допомога завірена накладними та рахунками, будь-які чутки про факти розкрадання — перевіряються. За оперативність у цій роботі військові теж дуже вдячні, як вдячні за небайдужість та згуртованість усіх, хто допомагає армії.
— Армія нині серед останніх інститутів, які стоять на сторожі інтересів України. Так, є негатив, але у цих умовах хотілося би чути більше позитиву, — висловив свою позицію заступник командира бригади Василь Стасієв, з котрим ми зв’язалися телефоном. — У цих умовах дуже важливий бойовий дух, бо психологія воїна у тому, що він будь-якого моменту готовий піти у бій, де може загинути. У професійних військових це є, натомість серед мобілізованих, і на це є певні причини, існують проблеми.
Так, погодився Василь Іванович, із матеріальним забезпеченням проблеми існують, зокрема, із бронежилетами для воїнів. Тим, хто в зоні АТО, направили усю наявну у бригаді амуніцію. «Якби не центр збору коштів, то більше половини військової техніки не вийшло би у район виконання завдання. Запчастини, акумуляторні батареї, прилади нічного бачення, інша оптика — список допомоги дуже довгий. Наші офіцери присутні на засіданнях фонду і потреби військових завжди почуті», — подякував заступник командира.
Військові «Звягель» у сепаратизмі не звинуватили. Знов таки, у неофіційних розмовах, сказали, що проблеми нарешті треба перестати замовчувати, тоді, можливо, вони почнуть вирішуватися.
Погляди авторів далеко не усіх надрукованих статтей поділяє колектив редакції, і про це йдеться у вихідних даних кожного номера газети. Тому, сподіваємося, що нас почули і зрозуміли правильно. Зі свого боку, ми виступаємо за співпрацю з усіма, хто працює на благо нашого міста. У тому числі — на благо військових, і зараз — особливо. Разом з вами тримаємо руку на пульсі подій і молимося за вирішення вкрай складної ситуації у державі.
Юлія КЛИМЧУК

БАГАТОМІСЯЧНА РОБОТА НА БЛАГО АРМІЇ ПЕРЕКРЕСЛЕНА ОДНИМ РОЗМАХОМ ПЕРА
Координаційний центр зі збору допомоги на користь військових нашого міста та Благодійний фонд «Майбутнє Полісся» обурені опублікованим матеріалом у газеті «Звягель» (№23 від 06.06.2014 року «Боец Житомирского батальона «Полесье» об участии 30-й бригады в АТО, дезертирах и готовности воевать»), зневажливим ставленням та образливими виразами на адресу патріотів Баранівського, Ємільчинського, Червоноармійського районів, Новоград-Волинського міста та району, всіх організацій та комісій, які займаються збором благодійних коштів на допомогу військовим. Розуміючи тривалість процесу реєстрації нового благодійного фонду, специфіку роботи та підбору неоплачуваного персоналу, це унеможливлювало швидку реакцію на ситуацію в країні, тому Благодійний фонд «Майбутнє Полісся» з розумінням та відповідальністю дав згоду взяти на себе важку, але необхідну роботу — допомогти військовим нашого регіону, які стали на захист України.
З моменту першого отримання коштів на рахунок і до сьогодні ведеться чітка звітність та контроль за збором коштів. Усі подані представниками військових частин рахунки обговорюються на засіданні комісії, у складі якої представники міської ради та районної адміністрації, громадських організацій, підприємці міста, району та охочі взяти участь. Усе закуплене майно передається військовим частинам, де обов’язково береться на баланс. У квітні цього року координаційним центром, громадськими організаціями, представниками приватних підприємств було організовано контрольно-ревізійну комісію, яка перевіряла використання за призначенням військовими частинами переданого майна. Скарг та невідповідностей виявлено не було. Тому вважаємо, що публікувати неперевірені факти некоректно та провокативно у такому невеличкому місті, як Новоград-Волинський. Дестабілізувати ситуацію набагато легше, ніж згуртуватися навколо однієї загальнодержавної проблеми.
Від імені всіх патріотів України висловлюємо думку: консолідованість, любов до Батьківщини та підтримка один одного необхідні Україні сьогодні! І ми, як містечко, де розташовано чотири військових частини, маємо найпершими захищати військових та допомагати їм, бо це стосується кожного! Ми не виправдовуємося і не спростовуємо статтю, а вимагаємо вибачень зі сторони редакції газети та автора публікації.

  • За період з 12 березня по 11 червня 2014 року включно було зібрано 1 мільйон 203 тисячі 912 гривень 52 копійки благодійних внесків.

  • Готівкою було зібрано 411 тисяч 270 гривень, з них витрачено 89 тисяч 321 гривня (на закупівлю підшоломників для військовослужбовців, деталей та оплату послуг для перевезення резервістів та ремонту військової техніки тощо). Усі інші зібрані готівкою кошти в розмірі 317 тисяч 330 гривень були внесені на розрахунковий рахунок Благодійного фонду.

  • Окрім того, на розрахунковий рахунок Благодійного фонду «Майбутнє Полісся» за вказаний період надійшло 792 тисячі 642 гривні 52 копійки. Отже, загалом на розрахунковий рахунок надійшло 1 мільйон 109 тисяч 972 гривні 52 копійки.


З них на цей момент із розрахункового рахунку витрачено: 1 мільйон 97 тисяч 494 гривні 67 копійок.
Ці кошти, відповідно до заявок представників військових частин, було використано на:

  • закупівлю деталей до транспортних засобів на суму 248 тисяч 254 гривні 22 копійки;

  • закупівлю акумуляторів на загальну суму 312 тисяч 340 гривень 24 копійки;

  • закупівлю жилетів-розгрузок на суму 270 тисяч гривень;

  • закупівлю радіостанцій на загальну суму 80 тисяч 250 гривень;

  • закупівлю інших необхідних речей, а саме: засобів особистої гігієни для військовослужбовців у місцях дислокації, одноразового посуду, канцелярських товарів, біноклів, медикаментів, радіостанцій, ручних інструментів тощо на загальну суму 186 тисяч 650 гривень 21 копійка.


Благодійна допомога передається військовим частинам міста Новограда-Волинського, а саме: А-0409, А-3814, А 2076 та новоствореній В-2256.