Національний банк України ввів обмеження на зняття депозитів і на продаж валюти

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У мене в одному із комерційних банків — валютний депозит у сумі 10 тисяч доларів США. Враховуючи нинішню ситуацію в країні, я вирішив достроково зняти його. При цьому працівники банку не заперечували проти дострокового зняття депозиту, але зазначили, що видадуть його в гривнях за курсом НБУ та тільки по 15 тисяч гривень на день. Чи правомірні дії банку в даній ситуації?
Анатолій Ф., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
30 травня 2014 року Національним банком України було прийнято постанову №328 «Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій», якою вводиться низка обмежень щодо банківських операцій. Як зазначає НБУ, метою прийняття даної постанови є забезпечення стабільності грошової одиниці України, захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків, сприяння стабільності банківської системи України.
Постанова набирає чинності з 1 червня 2014 року та діє до 1 вересня 2014 року.
ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ВАЛЮТНИХ ДЕПОЗИТІВ ТА РАХУНКІВ
У відповідності до вищезазначеної постанови, банки зобов’язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати до 15000 гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України. Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів як у межах України, так і за її межами, незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку.
Дана постанова також передбачає, що банки мають право достроково повертати валютні вклади у гривнях за курсом купівлі іноземної валюти даного банку на день проведення операції.
ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ГРИВНЕВИХ ДЕПОЗИТІВ ТА РАХУНКІВ
Банки зобов’язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті з поточних (у тому числі карткових) та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати до 150000 гривень на добу на одного клієнта.
Дані вимоги не поширюються на видачу готівкових коштів:

  • на виплату заробітної плати, витрат на відрядження, пенсій, стипендій, інших соціальних та прирівняних до них виплат (крім матеріальної допомоги);

  • за поточними та депозитними рахунками, за умови їх внесення готівкою та в межах внесеної готівкою суми.


ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ОБМІНУ ВАЛЮТ
Також даною постановою встановлюються обмеження щодо обміну валют. Зокрема, банкам дозволено здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 15000 гривень у межах однієї банківської установи.
При цьому дозволено купівлю готівкової іноземної валюти у фізичних осіб у сумі, що в еквіваленті не перевищує 150000 гривень, без пред’явлення документів, що посвідчують особу.
ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ПЕРЕКАЗУ КОШТІВ ЗА КОРДОН
Громадянам України також встановлені обмеження щодо переказу валюти за кордон. Так, без підтверджуючих документів громадянин України може здійснити переказ іноземної валюти за кордон на суму, що в еквіваленті не перевищує 15000 гривень на місяць. При цьому іноземці здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів.
Винятково на підставі підтвердних документів громадяни України мають право здійснити переказ коштів на суму, що в еквіваленті перевищує 15000 гривень, але не більше, ніж 150000 гривень на місяць.
Зазначені вимоги щодо обмеження суми переказу не поширюються на:

  • оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

  • оплату витрат, пов’язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати та витрати на поховання);

  • перекази, що здійснюються на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів;

  • перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання;

  • оплату витрат на навчання;

  • перекази коштів, отриманих як оплата праці нерезидентами в Україні, пенсії, аліменти;

  • оплату витрат іноземним судовим, слідчим, нотаріальним та іншим повноважним органам (у тому числі сплата податків, зборів інших обов`язкових платежів).