Пам’ять — це найдорожче!

У відповідності до закону України від 20.04.2000 р. «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні», Указу Президента України від 19.10.2012 р. №604 «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» і рішень VI з’їзду Організації ветеранів України, в Новоград-Волинської міської організації ветеранів сплановані і проводяться заходи щодо підготовки до відзначення цих історичних дат.
Одним із цих заходів є проведення наукової конференції, присвяченої Великій Вітчизняній війні. Передбачено провести її в декілька етапів протягом 2014-2015 років. На першому етапі цієї конференції, що відбувся 20 червня поточного року в гарнізонному Будинку офіцерів, було розглянуто питання розв’язання Другої світової та початку Великої Вітчизняної війни.
У роботі конференції, яку провів член президії міської організації ветеранів, голова місцевої організації «Всеукраїнського союзу радянських офіцерів» генерал-майор у відставці Матвєєв В.О., взяли участь ветерани та мешканці міста, представники духовенства, КПУ, місцевого козацтва, загальноосвітніх шкіл та навчальних закладів.
Конференцію відкрив голова міської організації ветеранів полковник запасу Парфьонов В.О.
Він відмітив, що дана конференція є складовою частиною заходів, які проводяться в нашому місті напередодні відзначення вищезазначених знаменних дат, головною метою яких є: увічнення безсмертного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, ушанування пам’яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини, посилення соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни, продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів війни і пам’яті про Перемогу, недопущення фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни, патріотичне виховання молодого покоління на славетних бойових і трудових традиціях старшого покоління, виховання у молоді любові до Батьківщини та інші. Тому на конференцію були запрошені заступники директорів шкіл та інших навчальних закладів міста з виховної роботи і викладачі з історії.
Зі вступним словом виступив генерал-майор у відставці Матвєєв В.О., потім з доповіддю про розв’язання Німеччиною 1 вересня 1939 року Другої світової війни і підготовку до нападу на Радянський Союз виступив полковник запасу Парфьонов В.О. та продовжили дану тему капітан 1-го рангу у відставці Пашківський М.А. (з доповіддю про політичну та економічну ситуацію в державі напередодні війни) і полковник у відставці Коломієць Д.М. (з доповіддю про вторгнення 22 червня 1941 року фашистської Німеччини на територію Радянського Союзу і початок Великої Вітчизняної війни).
По завершенні офіційної частини конференції виступив зі своїми спогадами про початок бойових дій на Україні учасник Великої Вітчизняної війни, полковник у відставці Ребель А.В.
Учасники конференції дали високу оцінку її організаторам і виступаючим та після її закінчення ще довго говорили про необхідність проведення таких заходів з метою віддання данини глибокої поваги ветеранам війни, хто ціною особистого життя відстояв мир на нашій землі.
Г.ЦАПЛІН, м.Новоград-Волинський