За 55 років автошкола ТСОУ підготувала понад 50 тисяч водіїв

За 55 років автошкола ТСОУ підготувала понад 50 тисяч водіїв

Початок історії закладу поклав наказ №7 від 15.07.59 р. Голови Центрального комітету ДТСААФ Радянського Союзу. Відповідно до цього наказу, в Новограді-Волинському, на базі філії Житомирського спортивно-технічного клубу, було створено автомотоклуб ДТСААФ, навчання в якому проводилося за програмою, максимально наближеною до вимог військової служби. Завдання закладу полягало в підготовці водіїв автотранспортних засобів різних категорій для Збройних сил та народного господарства. Першим начальником автомотоклубу був призначений підполковник запасу Іван Михайлович Головачов. Автомотоклуб у своєму початковому вигляді проіснував аж до початку 1975 року, коли його було реорганізовано й перейменовано в Новоград-Волинську автомобільну школу ДТСААФ. А в перші місяці української незалежності, 26 вересня 1991-го, організацію ДТСААФ на загальнонаціональному рівні перейменували в Товариство сприяння обороні України. Відповідно, й місцева автошкола відтоді стала йменуватися автошколою ТСОУ. За роки свого існування Новоград-Волинська автошкола ТСО України підготувала водіїв різних категорій: для Збройних сил — 10890 курсантів; для народного господарства — близько 46 тисяч водіїв.
Нині автошкола ТСОУ має декілька пріоритетних напрямків роботи. Насамперед, відповідно до свого початкового призначення, заклад продовжує працювати над підготовкою водіїв усіх категорій. Для цього автошкола укомплектована всією необхідною матеріально-технічною базою. Заклад має сучасні, спеціально обладнані класи. Крокуючи в дусі вимог часу, навчальний процес тут проводиться з використанням комп’ютерної техніки, мультимедійних засобів, тренажерів легкових автомобілів. Протягом останніх років було значно оновлено автомобільний парк. Викладачі автошколи постійно вдосконалюють свою майстерність.
На даний час Новоград-Волинська автомобільна школа — єдина автошкола в Житомирській області, яка пройшла акредитацію для підготовки водіїв транспортних засобів усіх категорій.
Іншим важливим напрямком роботи автошколи ТСОУ є військово-патріотичне виховання молоді. З цією метою заклад щороку, до Дня Перемоги, виступає організатором військово-спортивного свята, під час якого міська й районна молодь (учні, студенти та військові гарнізону) бере участь у змаганнях із різних видів спорту — воєнізованому кросі, бігу, підтягуванні, метанні гранати, стрільбі тощо. Двічі на рік (до Дня Збройних сил України та до Дня захисника Вітчизни) автошкола ТСОУ проводить районно-міські змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки.
Очолює автошколу Вращук Валентин Володимирович, підполковник запасу з 2006 року. Це — молодий, енергійний керівник, у минулому — випускник Уссурійського вищого військового автомобільного командного училища та Національної академії оборони України. Особливу увагу директор приділяє плануванню та організації навчально-методичного матеріалу, що сприяє підвищенню якості підготовки водіїв.
Від початку заснування автомотоклубу ДТСААФ по теперішній час працює викладачем ветеран ТСО України Сусловець Василь Якович (1937 року народження), який виховав декілька поколінь водіїв, працює в автошколі 55 років.
Ветерани ТСО України: викладач Москалець Володимир Васильович (працює в автошколі 44 роки); старший майстер Хомеча Аксентій Федорович (працює в автошколі 50 років); інструктор з ВНВ Карпович Володимир Іванович (працює в автошколі 36 років); інструктор з ВНВ Ничипорук Леонід Миколайович (працює в автошколі 42 роки); заступник директора автошколи Казнін Олександр Володимирович (працює в автошколі 28 років); секретар Бочковська Любов Анатоліївна (працює в автошколі 21 рік).
Колектив автошколи пам’ятає і шанує ветеранів: начальника автошколи, підполковника запасу Олейнікова В.О. (1979-1987 р.р.) — нині покійний; начальника автошколи, полковника запасу Афанасьєва Г.А. (1987-1994 р.р.); директора автошколи, майора запасу Кугая О.Й. (1994-2001 р.р.); директора автошколи, полковника запасу Міщенка В.Д. (2001-2004 р.р.); заступника начальника автошколи Козачка Л.В. (1997-1999 р.р.); заступника начальника автошколи Мороза Л.П. (1974-1982 р.р.) — нині покійний; майстра з виробничого навчання водіїв Мамайчука В.П. (1960-2009 р.р.) — нині покійний; викладача Ганношина В.Ф; інструктора з ВНВ Владімірова М.С. — нині покійний; інструктора з ВНВ Рудзінського В.В.; інструктора з ВНВ Шиманського В.І. — нині покійний.
Автошкола продовжує розвиватися. У 2008 році був відкритий навчальний пункт у Червоноармійську, де працює завідуючий відділом Іщенко В.Г.
Навчальний пункт пройшов атестацію та акредитацію закладу. А в 2013 році була придбана будівля колишньої станції швидкої допомоги в центрі міста, де планується обладнати два класи з підготовки водіїв.
Інформація ТСОУ