Як перереєструвати авто в Дії та основні причини відмови

Як перереєструвати авто в Дії та основні причини відмови

Майже пів року для водіїв працює сервіс перереєстрації транспортних засобів через Дію. Зокрема, з початку року 3555 мешканців Житомирщини скористалися цією онлайн-послугою.

Процедура є доволі швидкою, адже перевірка у реєстрах відбувається автоматично. Але іноді система повідомляє, що «Сервісний центр МВС відхилив договір».

Пояснюємо, чому так може статися і як це виправити.

 
  1. Серед основних причин відмови перереєстрації в Дії:

транспортний засіб або двигун перебуває у розшуку в Інтерполі;

транспортний засіб, номерний знак або двигун перебувають у розшуку в поліції;

продавець або покупець перебувають у розшуку в поліції;

свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу відображається у базі даних поліції як «втрачене»;

у продавця є чинні відкриті виконавчі провадження;

наявні обтяження в реєстрах Міністерства юстиції щодо заборони на відчуження;

транспортний засіб є речовим доказом у кримінальній справі.

Для уточнення причини відмови продажу продавцю та покупцю варто звернутися до сервісного центру МВС. Під час перереєстрації транспортного засобу адміністратор перевірить дані у реєстрах та надасть необхідну інформацію щодо обмежень та до якого органу потрібно звернутися.

Як перереєструвати авто в Дії та основні причини відмови

Після усунення причини відмови, можете перереєстровувати транспортний засіб онлайн або в сервісному центрі МВС.

Нагадуємо, послуга доступна тільки для фізичних осіб та для трьох категорій транспортних засобів: легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди.

  1. Як продати та купити авто онлайн

Продавцю необхідно авторизуватись у застосунку Дія, згенерувати QR-код та поділитися ним із покупцем. Далі особа, яка хоче придбати транспортний засіб, має виконати такі дії:

залишити наявний номерний знак або забронювати новий зі спеціальною серією DI;

при замовленні нового номерного знаку обрати платну чи безкоштовну комбінацію;

обрати вид свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу: електронне чи виготовлене на бланку;

вказати відділення Укрпошти чи адресну кур’єрську доставку для отримання номерних знаків та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;

підтвердити правильність введених даних;

оплатити послугу.

Далі відомості про продавця, покупця та автомобіль автоматично перевіряються засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Якщо авто знаходиться в розшуку, наявні обмеження чи обтяження, договір не укладається. Про це система автоматично згенерує повідомлення.

Після успішної перевірки формується договір купівлі-продажу, який підписують покупець та продавець за допомогою Дія.Підпис.

Підписані документи надходять до сервісного центру МВС. Адміністратор закріплює обрані номерні знаки та друкує свідоцтво про реєстрацію авто за новим власником. Готовий пакет документів працівник ДП «ІНФОТЕХ» передає до Укрпошти. А поштовий оператор направляє на вказану замовником адресу.

Якщо покупець залишив наявний номерний знак, то користуватися придбаним авто можна одразу після того, як свідоцтво про реєстрацію з’явиться в Дії. Якщо особа замовила нові номерні знаки, керувати автомобілем можливо тільки після їхнього отримання поштовим оператором.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном: (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС у Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

РСЦ ГСЦ МВС у Житомирській області