Енергонезалежність Звягеля залежить від підтримки іноземних партнерів

Енергонезалежність Звягеля залежить від підтримки іноземних партнерів

Постійні відключення електроенергії спонукають українців запасатися альтернативними джерелами енергозабезпечення. На рівні громад йдеться не лише про сонячну чи вітрову енергію, а насамперед — про автономне обладнання, що дозволить працювати критичній інфраструктурі у випадку тривалих знеструмлень.

За підтримки іноземних партнерів міська влада Звягеля сподівається в цьому році отримати чотири когенераційні установки: три — потужністю 100 кВт, одну — 150 кВт. Їхньою перевагою є виробництво одночасно електричної й теплової енергії.

 

За рахунок установок планують забезпечити електрикою чотири найбільших котельні КП «Звягельтепло». Монтаж їх на базі теплопостачального підприємства дозволить ефективно використовувати як електрику, так і тепло.

  1. Когенерація дозволяє ефективніше використовувати енергоресурси

«Когенераційні установки фізично розміщують безпосередньо на об’єкті. Це дозволяє зменшити втрати при передаванні енергії. Когенерація дозволяє більш ефективно використовувати енергоресурси. Так, тепло, що утворюється при виробництві електроенергії, застосовується на об’єкті, наприклад, для опалення або виробництва пару. А, якщо порівнювати її з використанням двох окремих джерел отримання електрики і тепла, то економія енергії палива при використанні єдиної когенераційної системи становитиме близько 40%», — йдеться на сайті KTS Engineering — інжинірингової компанії з 21-річним досвідом роботи в сфері енергетики, яка реалізує проєкти в області розподіленої генерації.

  1. Залежимо від пріоритетів міжнародних партнерів

Як стверджують у КП «Звягельтепло», наразі всі котельні підприємства забезпечені дизельними генераторами. Проте їх використання доцільне у випадках нетривалих відключень електрики, оскільки собівартість одного кіловата навіть у нинішніх цінах на пальне становить понад 20 грн. А невдовзі, внаслідок підняття акцизу, пальне ще здорожчає. Натомість когенераційні установки працюють на газу і мають високий коефіцієнт корисної дії.

Енергонезалежність Звягеля залежить від підтримки іноземних партнерів

«У випадку отримання таких установок, колектив підприємства докладе всіх зусиль щодо їхнього якнайшвидшого встановлення до початку опалювального сезону 2024-2025 років», — зазначила директорка КП «Звягельтепло» Людмила Тодорович.

Втім, усі ці перспективи можна буде втілити лише, якщо в міжнародних партнерів не зміняться плани. Адже в деяких українських містах ситуація із енерго- та теплозабезпеченням ще гірша. Тому допомога саме їм може опинитися в пріоритеті.

  1. * * *

«Практично щодня ситуація змінюється, — зазначив у коментарі «Звягель-інфо» начальник Звягельського РЕМ Олександр Самчук на запитання щодо недотримання оприлюднених графіків відключень у деяких мікрорайонах. — Ми лише виконуємо вказівки, які нам доводить вище керівництво».

  1. Регіони України отримали 80 когенераційних установок

«Станом ще на середину квітня 2024 року для потреб України закуплено 91 когенераційну установку. 80 уже розподілено в 21 області», — повідомляє https://ua-energy.org/

За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, когенераційні установки отримали теплопостачальні підприємства в Чернігівській, Чернівецькій, Донецькій, Хмельницькій, Черкаській, Полтавській, Миколаївській, Кіровоградській, Рівненській, Вінницькій, Запорізькій, Житомирській, Харківській, Волинській, Херсонській, Львівській, Київській, Дніпропетровській, Тернопільській, Одеській, Сумській областях.

Очікується, що запуск в роботу всіх установок, потужністю від 50 кВт до 1500 кВт, забезпечить стабільне теплопостачання для понад 1 млн мешканців багатоквартирних будинків та близько 1000 соціальних об’єктів, незалежно від планових чи аварійних відключень електроенергії.

Олег БРЮХАНОВ

Фото ілюстративне