Звягеляни виготовляють  дрони для фронту

Звягеляни виготовляють дрони для фронту

У місті презентували новий благодійний проєкт — «Дрони Звягеля» — за ініціативи Ради директорів промислових підприємств та за підтримки Звягельської міської ради. З цього приводу відбулося громадське обговорення та пресконференція. Участь в обговоренні взяли представники бізнесу, громадських та благодійних організацій.

Метою проєкту є збір коштів на виготовлення дронів для ЗСУ. Безпілотні літаючі апарати відіграють ключову роль у сучасних бойових умовах, забезпечують виконання різних бойових завдань.

 

Звягеляни виготовляють  дрони для фронту

Ще на початку цього року Мінцифри повідомляло, що після спрощення процедури, виробництво дронів в Україні зросло в 100 разів. «Створено одні з найкращих умов у світі, щоб цей напрям розвивався», — повідомляла пресслужба. Є інформація, що щодня ЗСУ використовують в середньому 45 дронів. «Середня вартість одного FPV може становити близько 10 тис. грн. Або приблизно 200 доларів за пристрій без батарейки та 240 доларів — із нею», — повідомляє «Укрінформ».

«Ми всі гуртом маємо допомагати Збройним силам, — каже міський голова Микола Боровець. — Не хочемо нав’язувати бізнесу розмір донатів, але прагнемо залучити якомога більше людей. Хай це будуть невеликі суми, на власний розсуд благодійників. Відкритість і прозорість стануть головними принципами спільної роботи: скільки коштів зібрали, куди їх направили — про все повідомлятимемо публічно. Зараз багато фондів працює, ми не прагнемо когось замінити, а хочемо закликати всіх до єдності. Зокрема тих, хто не долучався досі».

Засновниками звягельського фонду виступили Лариса Капчинська та Олександр Кармазін (він же став головою). 

Діяльність фонду контролюватиме наглядова рада, яка має забезпечити прозорість та ефективність використання зібраних коштів. 

«Це не приватний, а громадський фонд нашої громади. Усі, хто вкладатиме кошти, буде його учасником, — зазначив Володимир Герус. — Усі охочі зможуть увійти до складу наглядової ради і контролювати процес. Будемо або самотужки виготовляти, або закуповувати обладнання для військових, з огляду на ціни».

«Уже тривалий час наші добровольці працюють над виготовленням FPV-дронів, — розповів Олександр Кармазін. — Основні моделі — FPV 7 та 8 дюймів. І хоч дехто вважає їх застарілими, ніхто на фронті від них не відмовиться. Засоби ураження дуже актуальні на лінії зіткнення. 

При достатньому фінансуванні зможемо щомісяця виготовляти щонайменше сотню дронів. Зокрема, дорожчих, 10-дюймових. Постійно спілкуємося з командирами підрозділів, військовими. Ремонтуємо дрони з фронту.

До цього часу збирали кошти на це самотужки. Вдячні за фінансову підтримку фондам Олександра Ющенка та Олени Бадовської. Наші БПЛА завдають ураження, отримуємо подяки від оборонців. Тому звернулися до міської влади метою залучення мешканців до роботи».

«Дуже багато проєктів передбачають залучення органів місцевого самоврядування, — розповіла Лариса Капчинська, — тому влада підтримала цей фонд. Шукатимемо шляхи, як залучити сюди бюджетні кошти. Міська влада активно співпрацює з усіма, хто хоче співпрацювати. Якщо хтось ображений, що його не підтримали, то радимо спочатку щось робити. Якщо є результат, то буде підтримка. У цьому випадку добровольці вже виготовили сотню дронів, тож і отримали підтримку».

На думку засновників, «Дрони Звягеля» не лише допоможуть зміцнити оборону країни, але й об’єднають мешканців громади навколо спільної мети. Розпочато активну фазу збору коштів, усіх охочих закликають зробити свій внесок у захист незалежності України. 

Звягеляни виготовляють  дрони для фронту

Враховуючи заходи безпеки, представники фонду не розповідають, де збирають дрони. Вони переконані, що проєкт стане яскравим прикладом того, як спільні зусилля громадян, бізнесу та влади можуть створювати вагомі позитивні зміни, спрямовані на майбутнє країни.

Не обійшлося і без скептичних зауважень: «Саме зараз до вас прийшло прозріння, що це треба робити було давно? Але краще пізно, аніж ніколи».

Також зауваження стосуються того, що в фонду має бути окремий рахунок, а не приватний.

 

Підтримати збір можна за реквізитами: 
IBAN: UA413052990000026004026413982, 
РНОКПП/ЄДРПОУ: 45415517; 
МФО: 305299. 
Отримувач: Кармазін Олександр Васильович.
Або за номером картки: 4246 0010 0931 0453. 

 

Звягеляни виготовляють  дрони для фронту

Юлія КЛИМЧУК