Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

«У зв’язку з атакою ворога в Україні запроваджено екстрені відключення світла. Внаслідок нестабільної роботи системи енергозабезпечення можливі тимчасові перебої у централізованому водозабезпеченні», — таке повідомлення оприлюднило управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради у понеділок, 26 серпня, одразу після масованої атаки на українську енергосистему.

У повідомленні порадили звягелянам зробити необхідний запас води й потурбуватися, щоб завчасно зарядити гаджети й необхідні прилади. Також закликали споживати електроенергію ощадливо.

 
  1. Чому не задіяли альтернативні джерела електрики?

Надвечір того ж дня, внаслідок знеструмлення, у Звягелі на деякий час зупинилося централізоване водопостачання. У міській раді раніше неодноразово підкреслювали, що об’єкти критичної інфраструктури забезпечені альтернативними джерелами електроенергії, які будуть задіяні у випадку відключень. Чому цього разу ними не скористалися і в яких випадках застосовувати планують — про це «Звягель-інфо» запитав у начальника управління ЖКГЕ міської ради Олега Годуна.

Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

Як пояснив начальник житлово-комунального управління, генератори, що передбачені для живлення інфраструктури «Звягельводоканалу», вмикатимуть лише у випадку тривалих знеструмлень — так званих, блекаутів. Мовляв, резерв пального є, проте його недоцільно (та й дорого) використовувати, коли перебої з електрикою нетривалі.

  1. При повному блекауті воду подаватимуть погодинно

«Ціна води на генераторах буде, як мінімум, у два рази дорожча. І генератори технологічно не можуть працювати безперебійно. Тому воду при повному блекауті подаватимуть погодинно. Резерв пального є, але бездумно його ніхто витрачати не буде — ми ж не знаємо, яка буде зима, і що на нас чекає», — прокоментував ситуацію Олег Годун.

  1. Критична інфраструктура забезпечена генераторами

«На цьому етапі ми забезпечили всю міську критичну інфраструктуру альтернативними джерелами електроенергії. Але якщо траплятимуться тривалі відключення, то потрібно буде багато пального», — казав у інтерв’ю «Звягель-інфо» Олег Годун у червні цього року.

Водночас, за його словами, міська влада Звягеля працює над залученням міжнародних донорів, аби вони надали гранти на забезпечення сонячними електростанціями і тепловими насосами комунальні підприємства «Звягельтепло» і «Звягельводоканал».

Зокрема, за підтримки іноземних партнерів, міська влада Звягеля сподівалася в цьому році отримати чотири когенераційні установки: три — потужністю 100 кВт, одну — 150 кВт. Їхньою перевагою є виробництво одночасно електричної й теплової енергії. За рахунок установок планували забезпечити електрикою чотири найбільші котельні КП «Звягельтепло».

Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

Когенераційні установки працюють на газу і мають високий коефіцієнт корисної дії. Але їх поставка залежить від пріоритетів міжнародних партнерів.

  1. Вуличне освітлення поки без змін, хоча вимагають вимкнути

19 серпня на території Звягельської громади відновили вуличне освітлення, яке вимкнули 22 травня, у зв’язку з дефіцитом електроенергії в країні. Тепер освітлення працює з 21:30 до 24:00.

Нині знову виникла криза в енергетичній галузі. Які перспективи вуличного освітлення — про це «Звягель-інфо» запитав у Олега Годуна.

«Поки що — без змін. Зрозуміло, що освітлення тимчасово не буде у тих мікрорайонах, де на той час матимуть місце аварійні чи планові вимкнення електрики», — зазначив начальник комунального управління.

Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

Водночас, як відомо «Звягель-інфо» із власних джерел, міська рада Звягеля отримала лист від Звягельської районної військової адміністрації із наполегливою рекомендацією не вмикати вуличне освітлення з метою економії «кожного кіловата».

Але, як показують підрахунки, ліхтарі вуличного освітлення достатньо економічні — один, залежно від моделі, споживає в межах 30-150 вт. Переважно — це 50 вт (інформація з сайтів, де продають вуличні світлодіодні світильники). Тобто, аби спожити 1 кВт, 20 світильників по 50 вт мають працювати годину. І умовний бойлер чи пилосос за такий самий час споживатиме удвічі більше. (Про це, зокрема, йшлося в аналітичному матеріалі від «Укрінформ», де одним із найбільш енергозатратних побутових приладів називають електроплиту. Вона споживає близько 3,5 кВт/год. Праска, фен і електрочайник споживають по 2,2 кВт/год. Обігрівач, бойлер і пилосос — по 2. Доволі енергозатратними є електрична духова піч і кавова машина — 1,6 і 1,5 кВт/год відповідно. 0,7-0,8 кВт/год беруть мікрохвильова піч, пральна машина, кондиціонер).

Генератори на критичній інфраструктурі вмикатимуть лише у випадку блекаутів

Натомість 20 вуличних ламп дозволять освітити вулицю, наприклад, із 22:00 до початку комендантської години. А це вже — суттєвий плюс у питанні безпеки. На освітленій вулиці знижується ймовірність ДТП, вчинення подій кримінального характеру чи побутового травматизму (особливо з огляду, що на деяких вулицях тривають земляні роботи й вириті глибокі котловани).

Чи є в бюджеті кошти на вуличне освітлення — на це у червневому інтерв’ю Олег Годун зауважив: «Вистачило б упритул. Може, довелося б у певні періоди зменшити тривалість освітлення на годину чи забезпечити лише мінімальну потребу, але загалом передбаченої суми нам би вистачило».

Відновивши після тримісячного простою вуличне освітлення, в управлінні ЖКГЕ міської ради зауважили, що можуть мати місце технічні несправності.

«Враховуючи, що вуличне освітлення не працювало певний час, можливі технічні несправності. У разі виникнення питань щодо заміни ламп або ремонту раніше освітлюваної мережі, просимо повідомляти управління ЖКГЕ за тел.: (04141) 3-54-46», — йшлося в повідомленні.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.

Олег БРЮХАНОВ