Тимчасово — це мінімум до осені

Тимчасово — це мінімум до осені

У міській раді розповіли про перспективи відновлення вуличного освітлення

 

Із 22 травня у Звягелі не вмикають на вулицях ліхтарі. Управління житлово-комунального господарства міської ради поінформувало громаду коротким повідомленням: «У зв’язку зі збільшенням дефіциту електроенергії в країні, тимчасово, з 22.05.2024 р., буде відключене вуличне освітлення на території Звягельської громади. Це — тимчасовий захід, спрямований на заощадження електроенергії та зниження навантаження на електромережі».

Раніше до таких заходів вдавалися у 2022-му — одразу після початку повномасштабного вторгнення. Тоді це аргументували світломаскуванням. Відновили вуличне освітлення у серпні того ж року.

Які перспективи нині — про це «Звягель-інфо» поспілкувався з начальником управління житлово-комунального господарства та екології міської ради Олегом Годуном.

 
  1. На освітлення Звягеля запланували понад 4 млн грн

У бюджеті Звягельської громади на роботу вуличного освітлення у 2024 році передбачили 4 млн 233 тисячі гривень.

«Це — не вся сума, яку ми просили. Тут не враховували вартість здорожчання, адже не знали, яким буде новий тариф. Так відбувається щороку: при розподілі бюджету спочатку виділяють орієнтовну суму, а згодом коригують», — каже Олег Годун.

На момент припинення вуличного освітлення використали 1 млн 823 тис. грн. Як стверджує начальник комунального управління, якби тариф залишився незмінним, то до кінця року вклалися б у початкову суму.

«Вистачило б упритул. Може, довелося б у певні періоди зменшити тривалість освітлення на годину чи забезпечити лише мінімальну потребу, але загалом цієї суми нам би вистачило», — пояснює посадовець.

Тимчасово — це мінімум до осені

  1. Економія електроенергії чи коштів?

Тариф на електроенергію постійно зростає. Тож виникає логічне питання: вимкнення пов’язано з навантаженням на енергосистему чи недостатністю (економією) бюджетних коштів? Олег Годун стверджує, що перше.

«Про питання підвищення тарифу навіть мови нема. Головною причиною припинення вуличного освітлення стала не економія, а необхідність зменшення навантаження на енергосистему.

Не все маю право говорити… Моє першочергове завдання — забезпечити роботу критичної та іншої важливої інфраструктури. Відповідно, ми шукаємо варіанти, щоб коли місто наближається до піку споживання, не перевищити допустимі ліміти. Бо в такому разі буде повне відключення — без електрики залишаться всі споживачі», — пояснює Олег Годун.

  1. Година роботи пилососу чи освітлення однієї вулиці?

В аналітичному матеріалі від «Укрінформ» одним із найбільш енергозатратних побутових приладів називають електроплиту. Вона споживає близько 3,5 кВт/год. Праска, фен і електрочайник споживають по 2,2 кВт/год. Обігрівач, бойлер і пилосос — по 2. Доволі енергозатратними є електрична духова піч і кавова машина — 1,6 і 1,5 кВт/год відповідно. 0,7-0,8 кВт/год беруть мікрохвильова піч, пральна машина, кондиціонер (див. ілюстрацію).

Тимчасово — це мінімум до осені

Один ліхтар вуличного освітлення, залежно від моделі, споживає в межах 30-150 вт. Переважно — це 50 вт (інформація з сайтів, де продають вуличні світлодіодні світильники). Простий підрахунок показує: аби спожити 1 кВт, 20 світильників по 50 вт мають працювати годину. Тобто, умовний бойлер чи пилосос за такий самий час споживатиме удвічі більше. Натомість 20 вуличних ламп дозволять освітити вулицю, наприклад, із 22:00 до початку комендантської години. І люди, котрі завершують роботу пізно (наприклад, касири супермаркетів), зможуть безпечніше дістатися додому.

  1. «Включіть хоча б на пів години — з 23:00 по 23:30,

бо дехто в цей час іде з роботи. Вже були випадки, коли на дівчат нападали неадекватні!» — пропонує Аліна, яка працює на підприємстві з позмінним графіком роботи.

«Можливо, ви хочете попрацювати на фабриці «Леся», і, повертаючись додому о 23:00, ще раз подумати: пора чи не пора вимикати вуличне світло? Тим паче, вас додому проведуть безпритульні собаки», — коментує Альона, в якої схожа ситуація, оскільки працює допізна.

Проте багато хто підтримує рішення міської ради.

«Давно пора. Світловий день цьому сприяє», — вважає звягелянка Маша.

«Мої дорогенькі! Це — не така страшна проблема! Аби вже війна скінчилася!» — коментує пенсіонерка Людмила.

Тимчасово — це мінімум до осені

Фото ілюстративне.

  1. «Не забудьте попередити магазини, аптеки, заправки,

щоб теж вимикали своє освітлення. А то дивно було дивитися, як у будинках немає світла, а вся вулиця світиться», — пропонує домогосподарка Наталія.

Є й такі, хто в усьому вбачає «змову».

«Нагадує епідемії короновірусу, який був штучно створений і на ньому заробили мільярди», — переконаний 57-річний Василь.

«Штучна хрінь, яку парять людям, а вони їдять цей маразм далі», — вважає підприємець Андрій. Він переконаний, що міська влада Звягеля скористалася ситуацією, аби не витрачати бюджетні кошти на освітлення.

  1. «На жаль, заклики до економії не завжди спрацьовують»

Про це у Фейсбуці написала бізнес-консультантка Лариса Гур’єва, освіта якої пов’язана з електросистемами.

«Темна похмура зима 2022-2023 років була часом кращою, ніж цьогорічне літо. (…) Нам зараз дали електрику після 6-ти годин її відсутності, я вийшла на вулицю і тут же побачила «кап-кап-кап» з кондиціонерів. Наш «мудрий народ»... Люди, є виробництва з безперервним циклом, яким зараз критично важлива енергія! Це — війна, оборонний комплекс, економіка країни! Що ви робите?! У мене 20 років кондиціонери в кожній кімнаті, але я краще зайвий раз холодний душ прийму! Повірте, це не найстрашніше у житті.

Так, цього літа, мабуть, доведеться відмовитись від заморозки — вимкнути морозильну камеру на балконі. Хоча тільки недавно закінчилася вишня і залишилося трохи малини торішнього врожаю в ранковий смузі з какао та йогуртом. І складно буде без спаржі та молодої квасолі, без трави та літнього часничку, без перцю та осінніх томатів-сливок у супи та печеню.

…А без енергії завалиться оборона, завалиться економіка, подумайте про це, заощаджуйте і пристосовуйтесь!» — закликає Лариса Гур’єва.

Тимчасово — це мінімум до осені

  1. «Відключення вуличного освітлення припадає на пік споживання електроенергії», —

стверджує Олег Годун. За його словами, є межа, за якою може настати вимкнення всього міста, якщо ми йдемо на пікові.

Одна година роботи вуличного освітлення у Звягелі за «старими» тарифами коштувала 2800 гривень. Це — незначне споживання. Проводимо калькуляцію. Якщо 2800 грн помножити на 30 днів, отримаємо, що одна година освітлення в місяць вартує 84 тисячі. Влітку зранку взагалі освітлення недоцільне, а ввечері вистачить на дві години. Таким чином у червні вуличне освітлення обходилося б місту 168 тис. грн. Небагато.

«Але якщо додати споживання вуличного освітлення по всій області та освітлення міжнародних трас, то набігає велика потужність. Для прикладу, праска ж не працює годину. Ми вдома прасуємо 15-17 хвилин. Фен зараз майже не використовуємо.

Тож повторюся: основна причина відключення — зменшення навантаження на енергосистему. Не економія. Муніципалітетам надійшли листи з обласної військової адміністрації, якими рекомендують обмежити споживання електроенергії. Деякі міста повністю повідмикали, деякі — на годину-дві залишили. На той момент, коли ми ухвалили це рішення, два міста було відключено. Інші перейшли на мінімальне споживання.

Листи від ОВА стосуються не лише вуличного освітлення, а й підприємців, які вмикають зовнішню рекламу, вивіски. Загалом закликають усіх до економного споживання. Бо зараз стоїть питання економії кожного кіловата», — пояснює начальник комунального управління.

Тимчасово — це мінімум до осені

  1. Буде Перемога — обіцяють на всю ніч увімкнути

У літній період вуличне освітлення у Звягелі не вмикатимуть.

«Ми не знаємо, що нас чекає. На осінь будемо планувати, шукати можливість вмикати хоча б на якісь проміжки часу. А далі будемо дивитися. Буде Перемога — на всю ніч увімкнемо.

Другий момент: відділ економічного планування та підприємницької діяльності міської ради відпрацював із підприємствами можливість зміщення графіків, щоб працівники могли раніше завершувати роботу. Або ж щоб організували довезення», — каже Олег Годун.

  1. Критична інфраструктура забезпечена генераторами

«На цьому етапі ми забезпечили всю міську критичну інфраструктуру альтернативними джерелами електроенергії. Але якщо траплятимуться тривалі відключення, то потрібно буде багато пального», — каже посадовець.

Тому зараз міська влада Звягеля працює над залученням міжнародних донорів, аби вони надали гранти на забезпеченнями сонячними електростанціями і тепловими насосами комунальних підприємств «Звягельтепло» і «Звягельводоканал».

«На цей момент у нас бюджетних призначень на купівлю відновлюваних джерел енергії немає. Зверталися до багатьох міжнародних організацій, щоб вони нам допомогли в цьому питанні. Шукаємо всі можливі варіанти співпраці, щоб стати ще більш енергонезалежними», — додав Олег Годун.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК