Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

За неофіційними даними, близько 5 тисяч жителів/-ьок Звягельської громади беруть участь у захисті України. Про це «Звягель-інфо» повідомила заступниця міського голови Ірина Гудзь під час обговорення перспектив створення у Звягелі Центру комплексної реабілітації для ветеранів. Всебічної підтримки також потребують родини захисників. А це — ще близько 15 тисяч осіб.

Проте створення такого центру в нашій громаді поки перебуває в довгостроковій перспективі. Як рухається робота в цьому напрямку та на які перешкоди натикається — читайте в матеріалі.

 
  1. Не всі визнають, що потребують підтримки

— Військовослужбовці вкрай рідко самостійно звертаються за психологічною допомогою, навіть якщо її гостро потребують. Багато з них не визнають, що переживають депресію, ПТСР, втрату мотивації, проблеми зі сном та зниженою концентрацією. Намагаються впоратися із цим самостійно, але не кожному вдається. Без професійної допомоги ментальне здоров’я може погіршуватися, — каже психологиня однієї з військових частин Олена.

За її словами, одне з головних завдань військового психолога — вчасно побачити, що людина — «на межі». Знайти правильний підхід і спробувати допомогти.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

— Не можу сказати, що ми залишені без уваги — принаймні, не «відфутболювали», коли моя родина зверталася до міської влади з тих чи інших питань. Отримував медичну допомогу у Звягелі під час відпустки, — каже військовослужбовець Олександр. — Але я переконаний, що наше місто, поряд із Житомиром, Бердичевом, Вінницею, зобов’язане мати власний профільний медичний заклад для військових — діючих і ветеранів. Це — питання логістики, наявності вільних місць, здатність оперативно реагувати на гострі випадки. І, будьмо відвертими, професійна психологічна допомога знизить ризики непоправних дій, які можуть вчинити люди, котрі вчасно не отримали лікування.

  1. Міський голова визначив це як стратегічну ціль

Тих, хто потребує різної міри реабілітації, дедалі більше. Вона необхідна практично кожному, хто повертається з фронту. Йдеться як про фізичне відновлення, так і про адаптацію до повноцінного цивільного життя, працевлаштування, стосунки з близькими.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

Обласні центри та міста, де діють опорні лікарні, мали б стати осередками реабілітації військових. Такі приклади вже є. Зокрема, у Львові, на Чернігівщині, Харківщині.

У січні цього року під час громадського обговорення щодо адаптації ветеранів із залученням широкого кола фахівців дотичних галузей міський голова Микола Боровець заявив: «Наша стратегічна ціль — будівництво комплексного реабілітаційного центру в Звягелі. Розробляють урядову програму, сподіваємося, що Звягель стане одним із осередків, де її впроваджуватимуть».

Але поки що звягельські ОМС перебувають на етапі вивчення досвіду, проведення перемовин, підписання меморандумів, навчально-інформаційних заходів та пошуку варіантів.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

  1. На Чернігівщині рік тому відкрили реабілітаційний центр для військових

«Свіже повітря, здоровий сон, лікувальні масажі, робота з лікарем-реабілітологом і психологом — українські військові мають можливість відновитися морально та фізично у новоствореному реабілітаційному центрі», — писало про цю подію медіа https://cheline.com.ua/

Первинна психологічна реабілітація військових тут триває тиждень. Проходять її українські захисники, які перебувають на передових позиціях оборони. План оздоровлення налічує три блоки.

Перший блок — це робота військових психологів. Другий блок — реабілітація опорно-рухового апарату, який надзвичайно страждає через щоденне навантаження і травми бійців. Третій — соціально-правова підтримка особового складу. В ньому передбачені заходи, що дають бійцям можливість перепочити тілом і душею, дізнатися нове та наповнитися духовно.

«Подібний заклад для реабілітації військових — перший на Чернігівщині. Він функціонує за рахунок допомоги волонтерів, підприємців та ОК «Північ», — йдеться в інформації медіа https://cheline.com.ua/

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

  1. «Спрямовуємо зусилля, щоб наші люди були «не чиновниками», —

каже заступниця міського голови Ірина Гудзь, — а були тими, хто конкретно знає, що робити, вміє комунікувати з ветеранами і може надати дієву допомогу».

Вона зазначила, що у Звягелі прийняли програму взаємодії з ветеранами, створили відділ з роботи з ветеранами, де працюють достатньо кваліфіковані фахівці з практикою. Вони мають досвід у наданні допомоги при написанні заявок для ветеранів, відповідну медичну освіту, а ще — активно навчаються.

«Зараз делегації з різних міст зустрічаються, щоб подивитися, в кого що діє. Для нас дуже цікавим є досвід Львова, Житомира. До Звягеля приїздила колишня міністерка по роботі з ветеранами Оксана Коляда. Ми підписали меморандум про співпрацю. Бо ці люди — з досвідом, вони не в теорії знають про війну. Цифри у нас — вражаючі. За неофіційними даними, 5 тисяч осіб знаходиться на захисті України, ще 15 тисяч — це родини, і ми розуміємо, що особлива ментальна підтримка потрібна й для них. Хоча вона сьогодні потрібна кожному, хто живе в Україні», — розповіла Ірина Гудзь.

  1. «На жаль, поки це тільки ініціатива», —

каже вона про наміри створити у Звягелі Центр реабілітації ветеранів.

«Цим питанням у нас займається велика команда. На консультацію приїздили реабілітологи. Вони порадили такий центр будувати в рекреаційній зоні, бажано поблизу водойми. В ідеалі під ці умови підійшла б територія колишнього військового шпиталю, але цей об’єкт не наш. Ми навіть не можемо його розглядати», — зазначила Ірина Гудзь.

Проте, за її словами, перемовини з донорами ведуться. Щоб за сприятливих умов проєкт одразу запустити в дію.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

«Зустрічаючись, ми завжди говоримо, що є ця проблема, і сподіваємося, що ми зможемо разом вирішити питання комплексно. Головне, щоб воно було дієвим і працювало на відновлення», — додала посадовиця.

  1. Будинок дитини, територія лікарні й колишня баня

Одним із варіантів для створення Центру реабілітації ветеранів розглядали будівлі колишнього Будинку дитини по вул. Героїв Майдану. Ще за підсумками сесії міської ради у грудні 2023 року Звягельська міська рада звернулася до Житомирської обласної ради з ініціативою передати в комунальну власність цей об’єкт. Але приїздила комісія, подивилася й сказала, що він не підходить. Тому Будинок дитини залишився на балансі обласної ради.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Вивчали можливість розташувати Центр на території КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня».

«Хотіли для розміщення Центру зробити добудову. Хоч це й непогана ідея, але вона забезпечуватиме лише гостру реабілітацію. Тобто, коли військовий приїжджає і йому потрібна медична допомога, то для цього в нас є реабілітаційне відділення. А ми ж говоримо про більш довготривалу ментальну реабілітацію, яку в найближчі 5-7 років кожен учасник війни повинен проходити раз чи два на рік. Будівництво, наповнення обладнанням, залучення персоналу, утримання — все це потребує величезних капіталовкладень. Тому рішення повинно бути виваженим і дієвим», — пояснює Ірина Гудзь.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Була ще ідея переобладнати будівлю бані. Проте, як стверджує пані Гудзь: «Це також обласний об’єкт і там не дуже добре з документами. На жаль, усім, що не наше, ми не можемо розпоряджатися».

Подібні центри можна створювати на базі діючих санаторіїв. Але в Звягельській громаді таких немає.

  1. На 100 ліжок — до 700 осіб обслуговуючого персоналу

«Ми розуміємо масштабність питання. Адже, крім обладнаної будівлі, потрібні працівники. На одного відвідувача/пацієнта такого закладу потрібно в середньому 7 осіб персоналу. Тобто, якщо у нас буде реабілітаційний центр на 100 ліжок, то 700 людей має обслуговувати. Це — лікарі, фахівці середньої ланки, медсестри, санітарки… Це — виклик, і ми готуємося до нього», — каже посадовиця.

Тому одночасно з пошуком будівлі для закладу та напрацювання механізмів фінансування проєкту триває пошук партнерів, які допоможуть із фахівцями. Зокрема, з цією метою місцевий медичний коледж підписав меморандум про співпрацю з американським навчальним закладом.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Фото ілюстративне

Є допомога й від інших міжнародних донорів.

«Ми працюємо з посольством Японії в Україні, і вони вже попередньо відібрали нас. На базі Туристичного центру буде створено заклад для підтримки родин військовослужбовців. Там надаватимуть психологічну допомогу дружинам і дітям, аби вони підготувалися до повернення чоловіків», — пояснює Ірина Гудзь.

  1. Ветеранський хаб діятиме у Молодіжному центрі

У межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансує уряд Німеччини, Звягель отримав 750 тис. євро на створення сучасного центру розвитку бізнесу та креативних інновацій. Він розміститься у будівлі Молодіжного центру. Роботи заплановано виконати впродовж 2024 року.

«Відповідно до статистики, ветерани в більшості хочуть змінити професії. Навіть ті, які мали до війни. Вони прагнуть отримувати сучасні навички і знання. Центр креативних інновацій та підтримки бізнесу із величезним конгрес-холом стане таким простором, де вони зможуть поспілкуватися, зустрітися з різними тренерами й експертами, набути нові знання для своєї економічної стабільності.

Центр реабілітації ветеранів у Звягелі — чому досі на стадії ініціатив?

Ми знаходимося у зручному місці між Львовом і Києвом, близько до столиці. Тому могли б на рівні нашого міста порушувати вагомі проблеми і робити такий майданчик для обговорення на базі Звягеля», — каже Ірина Гудзь.

Детальніше про роботу органів місцевого самоврядування, покликану допомогти ветеранам, діючим військовослужбовцям та членам їхніх родин, йшлося в матеріалі «Звягель-інфо»: «Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються» в №13 (1598) від 28 березня 2024 р., https://zvyagel.com.ua/news/157502-byudzhet-2024-bezkoshtovnuy-proyizd-harchuvannya-ditey-inshi-pilgu-zberigayutsya.html).

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора, «Укрінформ» та https://shotam.info/