ВIНОЧОК З РIЗНОТРАВ’Я — ДЛЯ ДIВЧИНИ-ВЕСНИ

ВIНОЧОК З РIЗНОТРАВ’Я — ДЛЯ ДIВЧИНИ-ВЕСНИ

У НОВОГРАДІ ЗГАДАЛИ ПРО КОНКУРСИ ПО-УКРАЇНСЬКИ
Нарешті це сталося! Серед навали конкурсів «заморського походження», в яких з-поміж українських юнок та юнаків обирають міс та містерів різного гатунку, у Новограді, нарешті, визріла ідея — просувати в маси українське.
В Україні подібні конкурси — не дивина, хоч, на жаль, і не закономірність. Є традиційні, на кшталт «Чарівна україночка», і, навіть, не позбавлені креативу, як «Українська амазонка», де красуні «натягують» не лише нерви чоловіків, а й тятиву, змагаючись у стрільбі з лука. У Новограді, щоправда, наразі не обіцяють ані того, ані іншого. Для наших дівчат участь у конкурсі — це, можливо, і не сходинка до великого модельного бізнесу, втім, на шляху сходження до статусу справжньої українки — ця сходинка не стане зайвою.
Головна мета нового місцевого конкурсу «Паняночка-весняночка», як розповіла методист-організатор Будинку офіцерів Альона Ющенко, — привернути увагу молоді до краси народних звичаїв та обрядів. Більше того — продемонструвати, як вдало та гармонійно у житті людини сучасне може поєднатися із самобутнім українським. Зрештою, багатьом сьогодні доводити це вже не потрібно: український стиль у дизайнерських колекціях одягу, у меблях та в побуті не просто повернувся у наше життя, а й додав йому особливого шарму, а, зважаючи на вартість ручної роботи, без якої важко уявити національний колорит, — ще й гламуру.
— Хотілося внести новизну у розмаїття схожих конкурсів, що проходять у місті, — поділилася Альона Ющенко. — Містери і міс — це добре, але ми — українці, маємо, чим пишатися. Приємно, що дівчата, котрі побажали стати учасницями, прагнуть це робити — популяризувати національний одяг, пісні, обряди. Тож кожен етап конкурсу матиме українське обличчя, а це — і цікаво, і повчально водночас.
Формувати новий погляд на українську красу — справа не з легких. Адже традиційні конкурси орієнтовані на зовнішні дані учасниць, завдяки чому й дістали шалену популярність у світі. Тому «Паняночку-весняночку», зрозуміло, порівнюватимуть із «Міс Звягель». Втім, це все одно, що порівнювати зовнішню і внутрішню красу. У будь-якому випадку, обидві отримають тріумф тоді, коли чарівність та жіночність «дружитимуть» з інтелектом та гідністю. Як складуться із цим справи у претенденток на весняно-український титул, — побачите на сцені Будинку офіцерів. Дебют конкурсу відбудеться у суботу, 14 травня, о 17-й годині.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА