«МАЙДАНС» ПО-НОВОГРАДСЬКИ

«МАЙДАНС» ПО-НОВОГРАДСЬКИ

\"«МАЙДАНС»У НАШОМУ МІСТІ НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ ТАНЦЮВАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ НА ЖИТОМИРЩИНІ. І ДОСІ НЕМАЄ ШКОЛИ МИСТЕЦТВ
Складно назвати інший захід у Палаці культури, в якому бере участь така значна кількість дітей — впродовж останніх двох років ця цифра сягнула трьохсот учасників. Свято хореографії за одинадцятирічну історію існування здобуло амплуа наймасовішого за кількістю учасників (попри той факт, що цього разу колективів було не 22, як торік, а лише 16). Роль журі тут виконує глядач, котрий щиро і непідкупно оцінює найголовніше у танці — здатність передати різні за забарвленням емоції, які далеко не завжди підвладні словам. Танцювальні експресія та ритм тримали публіку у приємній напрузі впродовж двох годин.
\"«МАЙДАНС»Вже традиційно свято відкриває народний дитячий хореографічний ансамбль «Веселка». Адже яскравий хореографічний захід присвячений пам’яті засновниці «Веселки» — Заслуженої працівниці культури України Надії Гончарук. З 2003-го колектив очолює донька Надії Дмитрівни — Катерина Рудакова. Зовсім нещодавно, у квітні, ансамбль отримав диплом міжнародного хореографічного фестивалю «АртТалантФест», що проходив у Києві під патронатом відомого хореографа Григорія Чапкіса. «Ми пам’ятаємо» — таку назву «веселківці» дали світлій та символічній композиції, присвяченій Надії Гончарук.
Впевнено долає танцювальні терни на шляху до вищих щаблів майстерності інший колектив — популярний, хоч і молодший, — ансамбль естрадного танцю «Модерн». До його репертуару входить близько тридцяти хореографічних постановок керівника Світлани Мамаєнко. На святі хореографії «модернівці» представили три з них (найбільшу кількість постановок з-поміж усіх колективів), зокрема — дебютний виступ молодшої групи ансамблю.
\"«МАЙДАНС»Приємно спостерігати за появою на сцені нових танцювальних колективів. Свої уміння вперше на заході презентували ансамбль «Бемс» на чолі з Мариною Денисюк, що діє при Будинку офіцерів, танцювальний колектив «Перлина» (ЗОШ №7) — хореограф Наталія Марченко, котра підтримала своїх танцівників на сцені у статусі солістки цікавого номеру «Вічний вогонь». Жартівливий танець «Веселі кухарята» від колективу учнів ЗОШ №2 «Фреш» (керівник — Людмила Смоляр) розвеселив глядачів «нетрадиційною» кулінарією, в якій головні інгредієнти — веселощі та жарти.
Також серед новостворених — студентські колективи: «ШАРК» під керівництвом Олександра Усевича (професійний ліцей) та «Мікс-данс» від медичного коледжу (хореограф Наталія Марченко). Танцівники з «Ритму», що згуртувалися при Палаці дітей та молоді на чолі з Оксаною Здунюк, розбавили танцювальний репертуар запальним хіп-хопом. Попри недовгу історію, серед останніх значимих перемог «ритмівців» — призове третє місце на Житомирському хореографічному фестивалі.
\"«МАЙДАНС»Активними учасниками Свята хореографії є малеча. Ці танцівники, завдяки своїм власним старанням та непростим зусиллям хореографів (нелегко ж навчити злаго­дженим танцювальним рухам 5-річних малят), стабільно завойовують симпатії глядачів, як колектив «Світлячок» із ДНЗ №15 (керівник Лариса Федорчук). Ще один колектив під її ж керівництвом — «Лілея» (ЗОШ №9) — презентував глядачам «Німецьку польку».
Останніми роками на свято приїжджають танцювальні колективи з інших районів Житомирщини та подекуди з-за її меж. Цього разу, щоправда, у гості до нас завітав лише естрадно-хореографічний ансамбль «Монте Крісто» (керівник Ольга Валінкевич) з Чижівської загальноосвітньої школи.
\"«МАЙДАНС»У репертуарі зразкового дитячого хореографічного ансамблю «Пролісок» (колегіум) — як українські народні танці, так і танці народів світу. На Святі хореографії колегіанти станцювали запальну «Російську плясову». Загалом же під керівництвом Світлани Світельської-Дірко колектив є неодноразовим дипломантом всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Серед вагомих здобутків — перше місце на конкурсі хореографічного мистецтва ім. Павла Вірського у 2008-му.
Під завісу із композицією «Звягельські жартівники» на сцену вийшла танцювальна група народного ансамблю пісні і танцю «Полісся». Цей титулований колектив, під керівництвом Артура Дірка, з честю презентує Новоград-Волинський на фестивалях, оглядах та конкурсах, має багато дипломів та відзнак.
\"«МАЙДАНС»Як відзначають наші хореографи, стільки танцювальних колективів, як у Новограді, на Житомирщині більше немає ніде. Їх виступи на сцені — це не лише яскраве дійство. Щоразу вони демонструють новий рівень майстерності, ростуть, стають прикладом для наслідування. Попри те, що у місті сформувалася потужна хореографічна школа, ми досі не маємо школи мистецтв, про необхідність якої у нас говорять давно і досі безрезультатно. У наступному номері «ЗІ» розповімо про те, у яких умовах вже багато років займаються наші танцівники. Це вже тема для окремої статті.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА