Фотоконкурс: «Приколи саду та городу»

Фотоконкурс: «Приколи саду та городу»

Хоча наш конкурс й оголошено, як «приколи» саду і городу, проте у природі часом трапляються такі експонати, які, хоч і виросли не в саду й не на городі, втім цілком заслуговують бути побаченими на загал.
Приміром, білий гриб-велетень, якого цими днями «вполював» житель Новограда-Волинського Анатолій Матвієнко в лісі за селом Ужачин. Діаметр шляпки цього гриба становив 29 см, а висота ніжки — 25 см.
Знахідку пана Анатолія можна поставити в один ряд із білими грибами-рекордсменами, що виросли на території України в різні часи. Найбільшого білого гриба в Україні (вагою 2,850 кг) було знайдено на Волині 20 серпня 2000 року. Його шляпка по окружності мала 94 сантиметри, а ніжка — майже 40 сантиметрів. Чистого білого гриба вагою 2 кг, також у Волинських лісах, знайшли 7 жовтня 1992 року. Шапка гриба мала діаметр 34 см.
До речі, подеколи грибний сезон може тривати ледь не до Нового року. Джерела свідчать, що найпізніше білого гриба в Україні зірвали 29 грудня (було це в 1974 році), причому, на Житомирщині!