Як уникнути дефіциту йоду в організмі?
- Ваше здоров'я
- 25
- коментар(і)
- 25-11-2022 10:20
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Йододефіцитний розлад виникає через нестачу йоду в раціоні. Близько 72% населення світу зазнає дефіциту мікроелементу. У крайніх випадках дефіцит може призвести до вродженого дефіциту гормонів щитоподібної залози, який історично відомий як «кретинізм».
Експерти Всесвітньої організації охорони здоровся (ВООЗ) вважають безпечною дозу йоду в 1000 мікрограмів (1 міліграм) на добу. Жінкам слід приймати від 150 до 300 мікрограмів йоду на день, а чоловікам — по 150 мікрограмів. Для дітей віком до 6 років добова норма складає 90 мкг, для дітей віком 6-12 років — 120 мкг.
Варто враховувати, що рівень йоду в їжі нестабільний. Тож, досить складно підрахувати, скільки саме цієї речовини ви прийняли. Приміром, у жирній рибі менше йоду, ніж у рибі з білим м’ясом. Взимку в молоці більше йоду, ніж улітку. Тому що взимку худоба отримує корм із добавками йоду, а влітку тварини пасуться на траві.
У деяких країнах, наприклад, в Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20000 мкг) — через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1000 мкг — для дітей. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.
Нині у світі близько 30% населення мешкає в районах із дефіцитом йоду. Понад 1,5 мільярда людей схильні до ризику йододефіциту.
Більшість мешканців України щодня споживає дуже мало йоду на добу — лише 40-80 мкг. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду є найменшим. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Житомирська область належить до зони частково вираженого йододефіциту. За даними 2019 року, у частині тодішніх районів області відзначався важкий ступінь йододефіциту (Лугинський, Житомирський, Народицький, Коростенський, Хорошівський, Ємільчинський та Овруцький). Помірний рівень — у Радомишльському, Брусилівському, Малинському, Чуднівському, Олевському та Пулинському районах. Легкий рівень — у Андрушівському, Ружинському, Новоград-Волинському та Черняхівському районах. Відносну норму за ступенем йододефіциту зафіксовано у Баранівському, Бердичівському, Романівському, Любарському, Коростишівському та Попільнянському районах.
— Затримка росту та інтелектуального розвитку в дітей.
— Зниження розумової активності у дорослих.
— Порушення обмінних процесів.
— Загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення в дітей у майбутньому).
— Рак щитоподібної залози.
— Погіршення пам’яті та слуху.
— Підвищення рівня холестерину.
— Порушення роботи кишківника.
— Випадіння волосся тощо.
— збільшення щитоподібної залози (ендемічний зоб);
— втома, депресія;
— підвищена чутливість до холоду;
— сухість шкіри, витончення волосся;
— закреп;
— збільшення ваги;
— набряки;
— м’язова слабкість, біль у м’язах та суглобах;
— зниження частоти серцевих скорочень.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Також варто щоденно вживати продукти, збагачені йодом:
— морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
— білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
— морську капусту (ламінарію);
— овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
— фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
— яйця;
— молоко;
— яловичину;
— волоські горіхи.
Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять: якщо ви підозрюєте у себе дефіцит йоду, — зверніться до лікаря. Самостійно не варто приймати препарати йоду. Це слід робити лише за лікарським призначенням.
Пам’ятайте, при ранньому виявленні дефіцит йоду можна повністю усунути!
Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Йододефіцитний розлад виникає через нестачу йоду в раціоні. Близько 72% населення світу зазнає дефіциту мікроелементу. У крайніх випадках дефіцит може призвести до вродженого дефіциту гормонів щитоподібної залози, який історично відомий як «кретинізм».
Скільки йоду потрібно людині?
Експерти Всесвітньої організації охорони здоровся (ВООЗ) вважають безпечною дозу йоду в 1000 мікрограмів (1 міліграм) на добу. Жінкам слід приймати від 150 до 300 мікрограмів йоду на день, а чоловікам — по 150 мікрограмів. Для дітей віком до 6 років добова норма складає 90 мкг, для дітей віком 6-12 років — 120 мкг.
Варто враховувати, що рівень йоду в їжі нестабільний. Тож, досить складно підрахувати, скільки саме цієї речовини ви прийняли. Приміром, у жирній рибі менше йоду, ніж у рибі з білим м’ясом. Взимку в молоці більше йоду, ніж улітку. Тому що взимку худоба отримує корм із добавками йоду, а влітку тварини пасуться на траві.
Цифри і факти
У деяких країнах, наприклад, в Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20000 мкг) — через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1000 мкг — для дітей. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.
Нині у світі близько 30% населення мешкає в районах із дефіцитом йоду. Понад 1,5 мільярда людей схильні до ризику йододефіциту.
Більшість мешканців України щодня споживає дуже мало йоду на добу — лише 40-80 мкг. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду є найменшим. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Житомирська область належить до зони частково вираженого йододефіциту. За даними 2019 року, у частині тодішніх районів області відзначався важкий ступінь йододефіциту (Лугинський, Житомирський, Народицький, Коростенський, Хорошівський, Ємільчинський та Овруцький). Помірний рівень — у Радомишльському, Брусилівському, Малинському, Чуднівському, Олевському та Пулинському районах. Легкий рівень — у Андрушівському, Ружинському, Новоград-Волинському та Черняхівському районах. Відносну норму за ступенем йододефіциту зафіксовано у Баранівському, Бердичівському, Романівському, Любарському, Коростишівському та Попільнянському районах.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
— Затримка росту та інтелектуального розвитку в дітей.
— Зниження розумової активності у дорослих.
— Порушення обмінних процесів.
— Загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення в дітей у майбутньому).
— Рак щитоподібної залози.
— Погіршення пам’яті та слуху.
— Підвищення рівня холестерину.
— Порушення роботи кишківника.
— Випадіння волосся тощо.
Ознаки та симптоми дефіциту йоду:
— збільшення щитоподібної залози (ендемічний зоб);
— втома, депресія;
— підвищена чутливість до холоду;
— сухість шкіри, витончення волосся;
— закреп;
— збільшення ваги;
— набряки;
— м’язова слабкість, біль у м’язах та суглобах;
— зниження частоти серцевих скорочень.
Профілактика йододефіциту
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Також варто щоденно вживати продукти, збагачені йодом:
— морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
— білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
— морську капусту (ламінарію);
— овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
— фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
— яйця;
— молоко;
— яловичину;
— волоські горіхи.
Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять: якщо ви підозрюєте у себе дефіцит йоду, — зверніться до лікаря. Самостійно не варто приймати препарати йоду. Це слід робити лише за лікарським призначенням.
Пам’ятайте, при ранньому виявленні дефіцит йоду можна повністю усунути!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролюта профілактики хвороб МОЗ України»
Коментарі відсутні