Звягель гостинно зустрів гостей  зі Сполучених Штатів Америки. Співпраця в межах проєкту USAID «ГОВЕРЛА» триває

Звягель гостинно зустрів гостей зі Сполучених Штатів Америки. Співпраця в межах проєкту USAID «ГОВЕРЛА» триває

Із метою підтримки та розуміння ситуації в українських громадах, налагодження тіснішої співпраці з американським народом, 12 листопада в громаду завітали представники проєкту USAID «ГОВЕРЛА» — Марк МакКорд, головний директор офісу Східної Європи компанії «DAI» (який знаходиться у Вашингтоні), зі своєю командою — Світланою Реймер і Катею Санков — та Сергій Гаращук, керівник Житомирського регіонального офісу.

Пан Марк прибув до Звягеля з міста Теннессі, США.

 




Кожна така зустріч із налагодження побратимських зв’язків починається із представлення громади.

Міський голова Микола Боровець та заступниця міського голови Ірина Гудзь ознайомили присутніх із історією нашого краю. Серед іншого розповіли про три легенди походження назви древнього міста Звягель та про повернення місту історичної назви.

Презентували й економічне становище громади: виробничу діяльність у громаді здійснюють 13 промислових підприємств легкої, харчової, хімічної, деревообробної та машинобудівної галузей, які експортують продукцію в країни дальнього та ближнього зарубіжжя; розвинене аграрне виробництво.

Продемонстровано англомовний відеоролик про громаду.

Розповіли про соціальну складову: заклади освіти, в тому числі — професійно-технічної та професійної освіти, охорони здоров’я та культури.

Наголошено на потребі добудови хірургічного корпусу нашої лікарні. Для громади також вкрай важливе будівництво сучасного реабілітаційного центру для ветеранів та військовослужбовців.

У ході розмови присутні обговорили демографічну ситуацію в громаді. На жаль, у зв’язку із війною, йде колосальний відтік економічно активного населення, в тому числі — молоді, це — друга хвиля відтоку населення після Чорнобильської катастрофи 1986 року.

Наразі громада шукає кращих практиків та можливостей для заходів із підтримки ветеранів і ветеранок та членів їх сімей.

Пан Марк МакКорд під час дискусії розповів: «Ми розпочали свій візит до України зі Звягеля. Для нас важливо бачити українські громади, оскільки саме міста є основною ланкою для проєкту USAID. Приносити державотворення на місцевий рівень — це надзвичайно важливо. До війни, під час війни й по завершенню ми будемо разом з Україною».

У громаді спільно з ПРООН розпочато проєкт створення сучасного центру розвитку бізнесу та креативних інновацій, на базі якого також плануємо створити ветеранський хаб та бізнес-інкубатор.

Планується у співпраці із Звягельським медичним фаховим коледжем напрацювати програму психологічної реабілітації військових.

Днями відбудеться засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, де розглядатиметься питання медичної та соціально-психологічної реабілітації ветеранів і ветеранок.

Звягель гостинно зустрів гостей  зі Сполучених Штатів Америки. Співпраця в межах проєкту USAID «ГОВЕРЛА» триває

Під час зустрічі Микола Боровець презентував присутнім поштову марку «Відновлення історичної назви. Звягель» та подарував безпосередньо марку і поштовий конверт із зображенням Звягеля почесним гостям.

Гості відвідали також ПП «Меблева фабрика «Мірт» та Звягельський медичний фаховий коледж.

Звягель отримав можливість налагодити важливу для громади співпрацю, отримати нове місто-партнер у штаті Індіана, яке зацікавлене в розвитку волонтерського руху, реабілітаційних курсів та впровадженні нових технологій у сільському господарстві.

Дякуємо підприємцям Звягельщини, які своєю працею та професіоналізмом популяризують, прославляють, роблять нашу громаду цікавою та конкурентоспроможною!

Спільними зусиллями йдемо до Перемоги та розвитку нашої держави!

Відділ інформації міської ради