Вправна дзиґа до Єгипту доведе: малюк із Новограда виграв чемпіонат бейблейду

Вправна дзиґа до Єгипту доведе: малюк із Новограда виграв чемпіонат бейблейду

\"Вправна«Як, ви не знаєте, що таке бейблейд? У вас що, немає дітей?!», — здивувалася наша читачка Олена Іванчук, котра прийшла у редакцію розповісти про турнір з бейблейду у Житомирі, в якому брав участь та виграв її син Гліб. І лише побачивши відео гри, стало зрозуміло: у нашому дитинстві ця іграшка називалася дзигою, у дитинстві сучасних дітей — трансформувалася у бей.
Бейблейд — настільна гра, що підкорила мільйони дитячих сердець після японського мультфільму з однойменною назвою про пригоди школярів, котрі змагаються між собою за допомогою двох вовчків («беїв»). Мультик перекочував у життя дітей різних країн, у тому числі — українських. Маючи в арсеналі різні типи беїв, суперники запускають їх на арену, що стає місцем епічних битв. Виграє той, чий вовчок лишається на арені, розбиваючи бей суперника чи заганяючи його у лунку. Турніри сповнені азартом, пошуком переможних технік ведення бою. Тут є і спортивний інтерес, і сльози переможених, адже грають діти, і радість переможців.
У всьому світі гра стала настільки популярною, що започаткувала чемпіонати з бейблейду. Нещодавно такий відбувся у житомирському «Глобалі». Після відбірних турів 15 грудня пройшов фінал.
Впродовж чемпіонату, що тривав у сімейно-розважальному центрі «Острів розваг», участь у грі взяли понад 900 учасників від 6 до 13 років. 12 кращих гравців вийшли у фінал, де обрали трьох переможців. У якості призів розігрувалися сімейні подорожі: третє місце — поїздка до Львова, друге — до Карпат.
Переможцем став Гліб Іванчук з Новограда-Волинського — вже у січні він вирушить на відпочинок до Єгипту разом зі своїми батьками.
— Ось такий подарунок на Миколайчика зробив нам син, — поділилася зі «Звягелем» мама Олена. — Цікаво спостерігати, наскільки захопила ця гра дітей — вони грають скрізь, у кого ще немає професійних арен для бейблейду — позичають тазики у мам (сміється — авт.). Приємно, що переможцем Житомирського чемпіонату став мій син — наймолодший учасник. Звісно, дітям не настільки цікаво було отримати приз (за це більше батьки вболівали), вони змагалися за перемогу. «А яким бейом ти виграв?» — це питання найчастіше задають знавці гри.
\"ВправнаЯк розповіла мати переможця, торік батьки виступали з ініціативою організувати турнір з бейблейду у Новограді, навіть знайшли спонсорів, втім підтримки місцевої влади не отримали.
— Хочеться, аби влада була більше зацікавлена у гуртуванні дітей за інтересами. У Житомирі організатори наголосили, що це не комерційний, а соціальний проект. Треба було бачити задоволення, з яким і хлопці, і дівчата грають. Вони можуть дві-три години сидіти і крутити дзиги. Нарешті з’явилася альтернатива гаджетам. Чудова організація чемпіонату, багато позитивних вражень.
У сім’ях блейдерів ця гра поступово стає сімейною і захоплює дедалі ширше коло гравців. Гравці збирають колекції блейдів, «підсилюють» їх властивості спеціальними додатковими деталями. Цікаво, що в арсеналі замовлень Миколаю тепер також є ця гра.
Юлія КЛИМЧУК