Вона творила майбутнє  незалежної України

Вона творила майбутнє незалежної України

29 червня виповнюється 175 років від дня народження Олени Пчілки — Ольги Петрівни Косач. Рішенням Звягельської міської ради 2024 рік у громаді оголошено роком Олени Пчілки. Створено організаційний комітет із питань організації та проведення заходів з нагоди відзначення ювілейної дати. Усі заходи місцевого, регіонального і всеукраїнського рівнів спрямовані на вшанування великої українки, популяризацію родини Косачів.

 

У 19 років Ольга, після одруження з Петром Косачем, улітку 1868 року, переїхала у Звягель (Новоград-Волинський) на місце служби чоловіка, де сім’я проживала до 1879 року. Тут Ольга працювала, творила, любила, народжувала. Борчиня за українську мову, перша жінка-журналістка, перша жінка-академік, авторка прозових і драматичних творів, талановита педагогиня, мудра матір шести дітей, серед яких — Леся Українка. Вона була серед перших засновників української дитячої літератури. Її вірші та казки, оповідання і п’єси досі навчають найкращих моральних чеснот, людяності, добра і любові до України.

Саме від матері Леся Українка пройнялася любов’ю до літератури, історії, знанням іноземних мов, успадкувала від неї мужній вольовий характер, ненависть до царизму і національного гноблення, глибокий патріотизм. Олена Пчілка була найпершою читачкою, критиком і редактором Лесиних творів.

Нам є ким пишатися, ким захоплюватися і на кого рівнятися! Ім’я Олени Пчілки потрібно знати і пам’ятати. Вона є представницею великої української нації. Видатна постать, яка демонструє нам неймовірну силу національного духу.

Вона зробила все можливе і неможливе, щоб ми нині могли гордо сказати: «Я — українка!»

Наталія БОРИС
заступниця міського голови, голова організаційного комітету